Wykształcenie
2001 - doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu).
1996 - magister inżynier towaroznawstwa, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu).
Doświadczenie zawodowe
od 2016, specjalista naukowo - techniczny, Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości, UEP.
2015 - 2016, specjalista do spraw administracyjnych, Dział Spraw Pracowniczych, UEP.
2013 - 2015, starszy wykładowca, Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości, UEP.
2002 - 2013, adiunkt, Katedra Chemii Produktów Naturalnych, AE w Poznaniu.
2001 - 2002, asystent, Katedra Chemii Produktów Naturalnych, AE w Poznaniu.
1996 - 2001, studium doktoranckie w zakresie "Kształtowania i Ochrony Jakości", Wydział Towaroznawstwa, AE w Poznaniu.
1994, asystent stażysta, Katedra Chemii Produktów Naturalnych, AE w Poznaniu.
1993, asystent stażysta, Katedra Towaroznawstwa Artykułów Spożywczych, AE w Poznaniu.
Prowadzone zajęcia
koordynacja techniczna ćwiczeń laboratoryjnych
Obszar badań naukowych
Smak w analizie sensorycznej, zastosowanie metod organoleptycznych w marketingu sensorycznym, korelacja smaku i struktury związków pochodzenia roślinnego.
Najważniejsze publikacje
1. Skolik, A., 2011, Smak w analizie sensorycznej, Wydawnictwo: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
2. Skolik, A., 2011, Taste evaluation of selected quinolizidine alkaloids w: Marek Szołtysik, Anna Dąbrowska (red.), New trends in food analytics, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, s. 99-105.
3. Skolik, A., 2011, Comparison and application of scaling methods, Studia Oeconomica Posnaniensia - poprzedni tytuł : Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego (AE) w Poznaniu, 217, s. 205-210.
4. Skolik, A., Kubiak, K., 2010, Evaluation of consumer preferences about selected alcoholic drinks, Towaroznawcze Problemy Jakości / Polish Journal of Commodity Science, 4(25), s. 58-65.
5. Skolik, A., 2010, Smak w ocenie sensorycznej wybranych alkaloidów w: Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski (red.), Selected problems of food quality = Wybrane problemy jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji -PIB Radom, Radom, s. 159-167.
6. Kikut-Ligaj, D., Skolik, A., Włodarczak, J., Wysocka, W., 2010, Prediction of bitter taste of some bis-quinolizidine alkaloids, Towaroznawcze Problemy Jakości / Polish Journal of Commodity Science, 3(24), s. 103-114.
7. Skolik, A., 2009, Prediction of the bitter taste studied by computer modeling w: Tadeusz Trziszka, Maciej Oziembłowski (red.), New Concepts in Food Evaluation : Nutraceuticals- Analyses- Consumer, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, s. 272-280.
8. Jasiczak J., Wysocka W., Skolik A., 2005, Reason of bitter taste of lupin alkaloids, Towaroznawcze Problemy Jakości, Polish Journal of Commodity Science, nr 1(2) AE Wydział Ekonomiczny w Radomiu, Pod Red. J Żuchowskiego, s. 169-180.
9. Skolik A., 2004, Chemoreception of bitter taste quinolizidine - piperidine alkaloids, Annals of the Polish Chemical Society, Vol 3,Part 1, s. 103-106.
10. Jasiczak, J., Skolik, A., 2001, Komputerowe przewidywanie smaku związków organicznych na przykładzie alkaloidów łubinowych w: VISNIK 2001, KIEV NATIONAL UNIVERSITY OF ECONOMY, Kijów, s. 252-271.
Członkowstwo w komisjach i organizacjach
- Komisja Wydziałowa Zespołu ds. Akredytacji Wydziału Towaroznawstwa, (w latach: 2003-2005 członek),
- Komisja Rekrutacyjnej Wydziału Towaroznawstwa, (w 2010 roku sekretarz),
- Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, członek.
Zainteresowania pozanaukowe
Muzyka klasyczna, rekreacyjnie: pływanie i narciarstwo, w wolnych chwilach szydełkowanie.