Pracownicy

mgr inż. Sylwia Sady

Doktorantka w Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości

Wykształcenie


Magister
Wydział: Towaroznawstwa
Kierunek : Towaroznawstwo
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2016


Inżynier
Wydział: Towaroznawstwa
Kierunek: Towaroznawstwo
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2015

 

Doświadczenie zawodowe

X.2016 – obecnie

Doktorantka, Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

 

Prowadzone zajęcia

Elementy fizyki i metrologii, ćwiczenia laboratoryjne, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, I

 

Obszar badań naukowych

Projektowanie produktów innowacyjnych, wzbogaconych o surowce podnoszące ich wartość żywieniową oraz walory sensoryczne, identyfikacja nowych związków w owocach jagodowych i ich zastosowanie,oznaczanie zdolności antyoksydacyjnej i zawartości związków polifenolowych w żywności.

 

Najważniejsze publikacje

1.      Mikołajczyk-Bator K., Pawlak S., The effect of thermal treatment on antioxidant capacity and pigment contents in separated betalain fractions. ACTA Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 15(3) 2016, ISSN 1644-073, s. 257-266.

2.      Pawlak S., Sielicka M., Wpływ rozpuszczalnika zastosowanego do ekstrakcji na oznaczoną zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą wytłoków z aronii. Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, luty 2016, ISBN 978-83-7160-836-0, s. 25-35.

3.      Pawlak S., Płatkiewicz M., Porównanie wybranych właściwości soków z aronii czarnoowocowej z domowej produkcji i dostępnego komercyjnie. XI Międzynarodowe Forum Studenckich Kół Naukowych Towaroznawstwa „Młodzi Towaroznawcy 2015”, Poznań, 15 maja 2015, ISBN 978-83-938018-5-5, s. 120-123.

 

Członkowstwo w komisjach i organizacjach

Udział w pracach Koła Naukowego Towaroznawstwa Żywności SPECTRUM

 

Zainteresowania pozanaukowe

Dobre thrillery (film, serial, książka), kuchnia włoska (gotowanie i degustowanie), kibicowanie polskim sportowcom


Godziny dyżuru
piątek             16.15 - 17.15 pok. 033 a