Iga Rybicka

Ur. 12.11.1986 w Poznaniu;

  • Od 10.2015 r. zatrudniona w Katedrze Technologii i Analizy Instrumentalnej na stanowisku asystenta i adiunkta
  • 2011-2015 studia doktoranckie na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (tytuł rozprawy doktorskiej „Witaminy z grupy B i składniki mineralne jako wybrane wyróżniki jakości zbożowej żywności bezglutenowej”)
  • 2006-2011 studia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu
  • 2005-2008 studia na kierunku Biotechnologia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza
  • 2002-2005 nauka w klasie z poszerzonym językiem angielskim w VIII LO im. Adama Mickiewicza w Poznaniu;

Pełnione funkcje na UEP:

-         Przewodnicząca Podkomisji Rektorskiej ds. Turystyki i Wczasów

-         Członek Komisja ds. Strategii Wydziału Towaroznawstwa


Działalność dydaktyczna i organizacyjna – prowadzone przedmioty: Analiza Instrumentalna (I°), Instrumentalne Metody Kontroli Procesu Produkcyjnego (I°), Metody Fizyko-Chemiczne w Towaroznawstwie (I°), Zalecenia żywieniowe w Profilaktyce Zdrowia (I°), Instrumentalne Metody Oceny Produktów (II°), Metody Instrumentalne w Ocenie Jakości Wyrobów (II°), zajęcia prowadzone w ramach Klas Akademickich, zajęcia warsztatowe i projektowe w ramach projektu NCBiR "Menedżer ds. zarządzania i zapewniania jakości oraz bezpieczeństwa produktów" dla studentów kierunku Towaroznawstwo; Komitet Organizacyjny Dni Młodych Towaroznawców – redaktor monografii Młodzi Towaroznawcy, współprzewodnicząca Komitetu Organizacyjnego; Współorganizator warsztatów pt. „Czy dieta bezglutenowa może być smaczna?” w ramach Festiwalu Nauki i Sztuki


Działalność naukowa

Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Iga_Rybicka

 

-        Produkty zbożowe (m.in. żywność bezglutenowa)

-        Żywienie człowieka (m .in. diety eliminacyjne)

-        Wartość odżywcza żywności (m.in. składniki mineralne i metale ciężkie)

-        Kierownik grantu NCN MINIATURA 1 „Czy diety elimacyjne są bezpieczne? Porówanie zawartości wybranych metali ciężkich w pieczywie tradycyjnym, bezglutenowym, bezmlecznym, bezjajecznym i niskobiałkowym”

-        Ekspert Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020

 

Pozostałe osiągnięcia:

-        Nagroda zespołowa I° Rektora UEP za osiągnięcia naukowe w roku akademickim 2016/2017 (publikacje w wysokopunktowanych czasopismach naukowych) (X 2017)

-        Udział w programie Erasmus+ dla nauczycieli akademickich (Edynburg, Szkocja, VII 2017)

-        II miejsce w XI edycji konkursu na najlepszą pracę doktorską napisaną i obronioną w roku akademickim 2014/2015

-        Wyróżnienie pracy doktorskiej przez Radę Wydziału Towaroznawstwa UEP na podstawie wniosków recenzentów (IX 2015 r.).

-        Finalistka programu TransFormation.doc organizowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (VIII 2015 r.).

-        Staż naukowy w Department of Food Science Aarhus University (Viborg, Dania, III-VI 2013)