Problematyka naukowo-badawcza

  • jakość i bezpieczeństwo żywności
  • preferencje konsumenckie w odniesieniu do cech organoleptycznych i fizykochemicznych żywności
  • badania nad efektywnością naturalnych przeciwutleniaczy w układach modelowych i w żywności z wykorzystaniem metod chemometrycznych
  • prozdrowotne właściwości składników surowców i produktów żywnościowych, kryteria oceny żywności funkcjonalnej
  • rola związków fenolowych w kształtowaniu jakości soków cytrusowych
  • jakość wody, oczyszczanie wody ze związków organicznych metodami fotokatalitycznymi
  • monitorowanie trwałości żywności

Granty i projekty międzyuczelniane

  • Degradacja ścieków przemysłu mleczarskiego na drodze fotokatalizy 
    (UEP-UAM Poznań, 2009)
  • Kierownik projektu: dr inż. Wojciech Zmudziński

  • Zachowania konsumentów jako determinanta innowacji produktowych na rynku żywności funkcjonalnej i wygodnej
    (grant MiIN, 2007)
  • Kierownik projektu: prof. dr hab. B. Sojkin
    Wykonawcy: dr hab. M. Małecka prof. UE, mgr T. Olejniczak, mgr inż. M. Bakalarska, dr inż. B. Pachołek, dr inż. I. Klimczak


  • Wpływ warunków przechowywania na profil związków polifenolowych i jakość sensoryczną wybranych soków cytrusowych
    (projekt badawczy promotorski, 2006)
  • Kierownik projektu: dr hab. M. Małecka prof. UE
    Wykonawca: dr inż. I. Klimczak


  • Zmiany frakcji tłuszczowej orzechów włoskich i arachidowych podczas przechowywania
    (UEP-AR Poznań, 2006)
  • Kierownik projektu: dr hab. M. Małecka prof. UE
    Wykonawca: dr inż. Urszula Samotyja


  • Wykorzystanie metod chemometrycznych do kompleksowej oceny jakości żywności wzbogacanej w przeciwutleniacze naturalne - w ramach projektu "Podstawy metodyczne kompleksowego wartościowania jakości i bezpieczeństwa żywności nowej generacji"
    (KBN PBZ/KBN/020/P06/1999, AR-UEP, 2001 - 2004)
  • Kierownik projektu: prof. dr hab. Erwin Wąsowicz (AR Poznań)
    Wykonawca: dr hab. Maria Małecka prof. UE, dr inż. Urszula Samotyja


  • Zastosowanie fotokatalizy na półprzewodnikach w procesie oczyszczania wody z domieszek 
    fenolu - podwyższenie fotoaktywności TiO2 przez modyfikację domieszkami miedzi 
    (UEP-UAM Poznań, 2003)
  • Kierownik projektu: dr hab. Andrzej Sobczyński prof. UE
    Wykonawca: dr inż. Wojciech Zmudziński


Badania statutowe

  • Zespół dr hab. Marii Małeckiej, prof. UE
  • Jakość, autentyczność i właściwości prozdrowotne surowców i produktów żywnościowych


  • Zespół dr hab. inż. Wojciecha Zmudzińskiego
  • Nowoczesne technologie w monitorowaniu trwałości żywności oraz ochronie środowiska 


Tematy badań własnych

  • Dr hab. Maria Małecka, prof. UE
  • Rola tłuszczów w kształtowaniu jakości żywności


  • Dr hab. Andrzej Sobczyński, prof. UE
  • Zastosowanie metod chemometrycznych do oceny jakości żywności

  • Dr inż. Agnieszka Jursza-Szymańska
  • Zastosowanie statystyk wielowymiarowych do analizy wyników
    badań żywności metodami instrumentalnymi

  • Dr inż. Inga Klimczak
  • Rola związków fenolowych w kształtowaniu jakości żywności

  • Dr inż. Bogdan Pachołek
  • Żywność funkcjonalna

  • Dr inż. Urszula Samotyja
  • Stabilność oksydacyjna lipidów żywności

  • Dr inż. Jerzy Zielnica
  • Ocena właściwości funkcjonalnych zbóż rzekomych


  • Dr inż. Wojciech Zmudziński
  • Oczyszczanie wody - usuwanie związków organicznych na drodze fotokatalizy