Celem projektu jest określenie wpływu wsparcia gospodarstw ekologicznych pozyskiwanego w ramach działania "Rolnictwo ekologiczne" objętego PROW na lata 2014-2020, na zmianę wielkości produkcji w gospodarstwach ekologicznych wybranych województw (wielkopolskie i lubelskie) oraz wskazanie, jak to wsparcie wpływa na zmianę wielkości podaży żywności ekologicznej w Polsce. Ponadto przeprowadzone badania pozwolą określić:
- jakie są dalsze możliwości zwiększenia podaży żywności ekologicznej poprzez wykorzystanie środków przydzielanych w ramach PROW;
- czy konsumenci dostrzegają zmiany w dostępności różnych kategorii ekologicznych produktów żywnościowych.
Badania ilościowe i jakościowe będą prowadzone wśród przedstawicieli strony podaży (rolnicy, przetwórcy, dystrybutorzy) i popytu (konsumenci) na rynku żywności ekologicznej oraz wśród ekspertów.
Badanie jest realizowane przez zespół pracowników Katedry Strategii Marketingowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Kierownik
dr hab. Renata Nestorowicz, prof. nadzw. UEP
Profil na Research gate
Profil na google scholar
ORCID https://orcid.org/0000-0002-0254-9633
Zespół
prof. dr hab. Bogna Pilarczyk
dr hab. Ewa Jerzyk, prof. nadzw. UEP
dr Anna Rogala
mgr Natalia Wawrzynkiewicz