13 nowych produktów żywnościowych zaprojektowanych przez studentów, 5 zaprzyjaźnionych przedsiębiorstw z branży spożywczej, 3 godziny degustacji i dyskusji, 7 nagrodzonych zespołów – tak w skrócie wyglądała prezentacja innowacyjnych produktów opracowanych przez studentów z Wydziału Towaroznawstwa UEP.

Propozycje innowacji produktowych to efekt kilkumiesięcznej pracy studentów specjalności Kształtowanie Jakości Produktów Spożywczych oraz Design i Komercjalizacja Produktu na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Nowe produkty, przygotowane zarówno od strony towaroznawczej jak i marketingowej, powstawały pod czujnym okiem pracowników naukowych Katedry Towaroznawstwa Żywności: dr Ingi Klimczak, dr Marii Sielickiej oraz dr. Bogdana Pachołka.

Lista innowacyjnych produktów opracowana przez studentów z Wydziału Towaroznawstwa UEP:
• Bagietka wysokobiałkowa z dodatkiem orzechów i żurawiny
• Batonik jaglany
• Ciastka warzywne
• Ciastko drożdżowe z nadzieniem
• Dżem warzywny
• Galaretki pigwowe z kremem o smaku czekoladowym
• Gotowe ciasto naleśnikowe
• Hummus
• Hummus buraczany
• Mufinki warzywne z musem truskawkowym
• Mus owocowy z żytnim herbatnikiem
• Pancake warzywny
• Serek twarogowy z funkcjonalnymi dodatkami