Wynalazek naukowców UEP – nanokompozytowy pochłaniacz tlenu - uzyskał patent europejski nr EP 2 658 666 B1 zatytułowany NANOIRON-BASED OXYGEN SCAVENGERS .
Autorami pochłaniacza są wykładowcy i absolwenci Wydziału Towaroznawstwa UEP: prof. dr hab. Zenon Foltynowicz (kierownik), dr hab. inż. Wojciech Kozak, mgr inż. Karol Muc, mgr inż. Joanna Stoińska i mgr inż. Marta Urbańska.

Pochłaniacz tlenu do opakowań żywności oparty na zerowartościowym żelazie (ZVI) służy do ochrony zapakowanej żywności przed niekorzystnym wpływem tlenu. Przyczynia się do przedłużenia okresu przydatności do spożycia oraz wpływa korzystnie na cechy sensoryczne produktu. Zapobiegając psuciu się żywności, pochłaniacz ogranicza powstawanie odpadów żywności i jej marnotrawienie. Rewolucyjność wynalazku polega na tym, że pochłaniacz może stanowić część opakowania, a nie jest dodawany bezpośrednio do żywności, jak przeciwutleniacze. Ponadto, w odróżnieniu od większości funkcjonujących na rynku pochłaniaczy tlenu, ten opracowany na UEP, działa również w bezwodnych warunkach, co pozwala na jego stosowanie do ochrony suchych produktów spożywczych.
Wynalazcy są zainteresowani komercjalizacją pochłaniacza.