W dniu 2 czerwca br. odbyło się otwarte seminarium naukowe Instytutu Nauk o Jakości pt. „Zrównoważona żywność”, na którym przedstawiono relację z wizyty studyjnej w Norweskim Instytucie Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą Nofima w Ås. Omówiono tematykę badań i wybrane projekty realizowane w Nofimie. Szczególną uwagę poświęcono zagadnieniom związanym ze zrównoważoną produkcją i konsumpcją żywności, w tym innowacyjnym metodom oceny i optymalizacji jakości z zastosowaniem sensorów optycznych oraz wykorzystaniem badań sensorycznych i konsumenckich. Spotkanie było także okazją do dyskusji na temat rozwoju badań i kształcenia w zakresie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych.

Zapraszamy na stronę projektu: https://ue.poznan.pl/pl/uniwersytet,c13/instytut-nauk-o-jakosci,c13079/projekt-zrownowazona-zywnosc,c15229/

 

Projekt nr EOG/21/K1/D1/W/0035 „Zrównoważona żywność – rozwój wiedzy i kompetencji kadry badawczo-dydaktycznej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu” korzysta z dofinansowania o wartości 11 875 EUR otrzymanego od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach Funduszy EOG. Celem projektu jest podniesienie kompetencji i profesjonalny rozwój kadry badawczo-dydaktycznej Instytutu Nauk o Jakości UEP, rozwój jakości kształcenia w UEP, a także nawiązanie współpracy pomiędzy Instytutem Nauk o Jakości UEP a Norweskim Instytutem Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą Nofima.