Na podstawie badań prowadzonych w Studenckim Kole Naukowym Towaroznawstwa Żywności "Spectrum" przygotowano publikację zatytułowaną "Comparison of phenolic content and antioxidant activity of matcha, green leaf and white leaf tea infusions" do czasopisma „Bularian Journal of Agriultural Science”, której autorkami są dr inż. Maria Sielicka-Różyńska oraz studentki (absolwentki) Eylul Isik oraz Julia Szulc.

Celem badania była porównawcza ocena właściwości przeciwutleniających i zawartości związków fenolowych w naparach herbaty zielonej, białej oraz matchy (sproszkowanej zielonej herbaty). Na podstawie otrzymanych wyników obliczono stopień pokrycia dziennego zapotrzebowania na polifenole przy typowym spożyciu naparów. Stwierdzono, że matcha może stanowić cenne źródło związków o korzystnym działaniu prozdrowotnym.  Konsumpcja żywności bogatej w związki fenolowe może ograniczyć występowanie chorób cywilizacyjnych,  dlatego też prowadzone w tym zakresie badania stanowią cenne wskazówki dla zapewnienia well-beingu konsumentów.