W czasopiśmie
"Journal of Food Processing and Preservation"
ukazał się artykuł autorstwa dr inż. Marii
Sielickiej-Różyńskiej (Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności) oraz dr hab. inż. Danieli Gwiazdowskiej,
prof. UEP (Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości) zatytułowany "Antioxidant and antibacterial properties of lemon, sweet, and cereal
grasses".
Interesującym
kierunkiem w badaniach nad żywnością jest poszukiwanie naturalnych
składników, które zapobiegają lub opóźniają niepożądane zmiany
jakościowe
produktów. W
przeprowadzonym badaniu stwierdzono, że ekstrakty z traw wykazywały
silne i umiarkowane właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne,
co umożliwia ich wykorzystanie
jako dodatków (przeciwutleniaczy lub konserwantów) w projektowaniu
innowacyjnych napojów, suplementów diety oraz produktów spożywczych o
podwyższonych właściwościach prozdrowotnych. Uzyskane wyniki mogą
stanowić cenne źródło informacji dla potencjalnego wykorzystania
przez producentów żywności.