a) z SKN Psychologii Biznesu oraz SKN Synergy Group UEP:


2015: "Man får ta seden dit man kommer - co kraj to obyczaj ", 3 referaty:

  • Kalinowska K.,  Rolnictwo ekologiczne w Szwecji na tle państw członkowskich UE;

  • Knopp K., Rola i znaczenie sektora MŚP w Finlandii;

  • Skrzypczyński K., Truskawka po Norwesku .

b) z SKN Ekonomistów Agrobiznesu UP: 


2016: „Agrobiznes i obszary wiejskie w Polsce i na świecie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno-społecznych”, 6 referatów:

  • Komur M., Przesłanki interwencjonizmu państwowego w rolnictwo;
  • Dobrowolski D., Straty i marnotrawstwo żywności jako problem XXI wieku;
  • Ziółkowski A., Wymiana zagraniczna Polski w zakresie produktów roślinnych i zwierzęcych w długim okresie 2000-2013;
  • Kalinowska K., Etnocentryzm konsumencki jako determinanta procesu decyzyjnego nabywców na rynku produktów żywnościowych w Polsce;
  • Skrzypczyński K., Wosiek A., Struktury agrarne wybranych krajów UE;
  • Fraszczyk M., Zróżnicowanie absorpcji środków UE z PROW 2007-2013 w powiatach województw kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego w kontekście granic byłych zaborów 

2015: „Agrobiznes i obszary wiejskie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno-społecznych”, 5 referatów:

  • Goliński B., Odnawialne źródła energii – biomasa i energia wiatrowa;

  • Ryszewska E., Funkcjonowanie gospodarstw rolnych o mieszanym typie produkcji w warunkach Wspólnej Polityki Rolnej.  Case study trzech gospodarstw z gminy Osięciny;
  • Kalinowska K., Ślusarek A., Preferencje studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu na rynku czekolady;
  • Fraszczyk M, Skrzypczyński K., Determinanty zakupowe chipsów wśród gimnazjalistów;
  • Jankowiak J., Knopp K., Rynek napojów energetyzujących w Polsce w 2015 roku w świetle badań ankietowych.

2014: „Agrobiznes i obszary wiejskie w Polsce i na świecie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno-społecznych”, 6 referatów:

  • Komur M., Nowe rozwiązania WPR UE 2014-2020;
  • Komajda M., Rynek drobiu w Polsce przed i po akcesji do UE;
  • Szyndel W., Rynek piwa w Polsce – stan obecny i perspektywy rozwoju;
  • Hałabuda P., Rynek wina w Polsce - szanse i perspektywy rozwoju;
  • Jankowska K., Wybrane problemy rolnictwa w Jemenie;
  • Kopeć B., Gronowski B., Zwyczaje żywieniowe studentów - determinanty wyboru lokali gastronomicznych przez studentów UEP.

2013: „Agrobiznes i obszary wiejskie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno-społecznych”, 5 referatów:

  • Michalska M., Rutkowska M., Proporcje wsparcia z I i II filaru dla Polski w latach 2007-2013 ze szczególnym uwzględnieniem Wielkopolski;
  • Pasecki M., Ekologiczne źródła energii - Szansa czy zagrożenie dla polskiego rolnika?;
  • Ślaska K., Szafranek M., Znaczenie banków dla funkcjonowania gospodarki żywnościowej na podstawie doświadczeń BGŻ i BS w Wieleniu;
  • Kryszak Ł., Orzech A., Deprywacja ludności wiejskiej w Polsce na tle Unii Europejskiej;
  • Staniszewski J., Ślusarek A., Dysparytet dochodowy ludności wiejskiej w Polsce – determinanty, skala i metody niwelowania

2012: „Rolnictwo, gospodarka żywnościowa i obszary wiejskie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno – społecznych”, 6 referatów:

  • Papierowska D., Ocena sytuacji ekonomicznej gospodarstw rolnych w Polsce ze względu na typy produkcyjne;
  • Rutkowska M., Obszary wiejskie o niekorzystnych warunkach gospodarowania – wybrane problemy i wyzwania;
  • Staniszewski J., Innowacyjność Strategii Rozwoju Lokalnego wielkopolskich Lokalnych Grup Działania;
  • Bartnikowska S., Konkurencyjność czy współpraca pomiędzy gminami stowarzyszonymi w LGD Kraina Trzech Rzek? Oborniki, Ryczywół, Murowana Goślina;
  • Steenbock J., Funkcjonowanie rynku cukru w Polsce po integracji z UE – dotychczasowe tendencje, problemy, wyzwania;
  • Pieklik A., Tendencje w rozwoju branży gastronomicznej w Polsce;
2011: „Rolnictwo, gospodarka żywnościowa i obszary wiejskie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno-społecznych”, 7 referatów:
  • Kryszak Ł., Marciniec J., Funkcjonowanie polskiego rynku drobiu po integracji z Unią Europejską;
  • Marcinkowska M., Rola marki w decyzjach nabywczych konsumentów i jej wpływ na funkcjonowanie branży cukierniczej w Polsce na przykładzie marki Wedel;
  • Maciniak M., Spekulacje na rynkach rolnych na przykładzie rynku cukru;
  • Delżuch E, Wyzwania i zagrożenia dla spółdzielczej formy gospodarowania w sektorze bankowym, na przykładzie Banku Spółdzielczego Pałuki w Żninie;
  • Operacz P, Rynek ziaren kakaowca – wybrane zagadnienia;
  • Pasiewicz A., Orzech A., Miejsce gospodarki leśnej w rozwoju zrównoważonym;
  • Staniszewski J., Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich w Polsce;

2010: „Problemy gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie”, 6 referatów: 

  • Borychowski M., Teraźniejszość i przyszłość płatności bezpośrednich w warunkach WPR UE
  • Maciniak M., Perspektywy rozwoju rynku cukru w Polsce oraz UE;
  • Burczyński M., Problemy funkcjonowania podmiotów spółdzielczych w sektorze żywnościowym
  • Światły P., Próba oceny sytuacji ekonomicznej branży piwnej w Polsce
  • Forycki M., Sposoby stabilizacji cen w rolnictwie na przykładzie platformy obrotu żywcem wieprzowym
  • Operacz P., Borkowska A., Podobieństwa sektora Chińskiej Republiki Ludowej po 1978 roku do systemu feudalnego

c) z SKN Wschodoznawców UAM:


 2013: „Wyzwania ekonomiczno – społeczne dla krajów post-socjalistycznych w procesie globalizacji”, 3 referaty:

  • Kryszak Ł., ...O bogactwie narodów słów kilka - Kirgistan, Tadżykistan, Turkmenistan, Uzbekistan;
  • Orzech A., Sytuacja ekonomiczno-społeczna Rosji na tle krajów grupy BRICS;
  • Staniszewski J., Wykorzystanie nowoczesnych technologii w procesie budowania konkurencyjności gospodarki – przykład Estonii;

2012: „Transformacja ustrojowa w krajach byłego ZSRR w ujęciu społecznym i gospodarczym”, 4 referaty: 

  • Kryszak Ł., Transformacja gospodarcza Ukrainy;
  • Orzech A., Skutki gospodarczo-polityczne rozpadu ZSRR dla Białorusi
  • Borkowska A., Makroekonomiczne uwarunkowania gospodarek republik nadbałtyckich
  • Operacz P., Przemiany społeczno – gospodarcze w Federacji Rosyjskiej po rozpadzie ZSRR i współcześnie;