15 grudnia 2017 roku odbyła się kolejna edycja Studenckiej Konferencji Naukowej z cyklu „Agrobiznes i obszary wiejskie wobec współczesnych wyzwań ekonomiczno-społecznych” organizowana przez SKN Gospodarki Żywnościowej i SKN Ekonomistów Agrobiznesu z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Tegoroczna edycja miała zorganizowana została w murach Uniwersytetu Przyrodniczego. Poza przedstawicielami Organizatorów, w Konferencji wzięli również udział prelegenci z SKN Myśli Gospodarczej z Uniwersytetu Przyrodniczego oraz SKN Nutrigenomiki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Zebrani słuchacze mieli okazję wysłuchać 12 referatów dotyczących problematyki w obszarach takich jak: sytuacja ekonomiczna poszczególnych sektorów produkcji rolniczej, handel zagraniczny i strukturami wytwórczymi rolnictwa, preferencje konsumentów w zakresie konsumpcji dóbr żywnościowych, jakość i walory zdrowotne żywności. Na podstawie głosowania obecnej publiczności, Organizatorzy nagrodzili 3 prezentacje. II miejsce ex aequo zajęły Jagoda Szulc i Klaudia Mikołajczyk z Uniwersytetu Medycznego za prezentację pt. „Superfoods - wybrane zagadnienia nutrigenomiczne” oraz Klaudia Piwońska i Malwina Janiszewska z Uniwersytetu Ekonomicznego za prezentację pt. „Rola ziemniaków w diecie studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. I miejsce zajął przedstawiciel SKN Gospodarki Żywnościowej Paweł Konopnicki za prezentację pt. „Preferencje studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w zakresie konsumpcji piwa”. Po zakończeniu Konferencji Organizatorzy zaprosili wszystkich zgromadzonych na wspólny obiad w Restauracji „Hyćka” należącej do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, serwującej potrawy kuchni regionalnej. Kolejna edycja Konferencji już za rok!

Fotorelacja