Wykształcenie
2016 - uzyskanie tytułu magistra stopień – Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
2014 - licencjat – Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji
Doświadczenie zawodowe
2016 - obecnie - Doktorantka w Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości
Prowadzone zajęcia
Mikrobiologia (lab.), Towaroznawstwo, II rok, studia stacjonarne inżynierskie
Obszar badań naukowych
fermentowane produkty warzywne jako źródło bakterii potencjalnie probiotycznych i związków bioaktywnych, mikrobiologiczna jakość żywności i kosmetyków
Najważniejsze publikacje
Szutowska, J., Gwiazdowska, D., 2018, Screening of lactic acid bacteria as potential producers of bio surfactants, Towaroznawcze Problemy Jakości / Polish Journal of Commodity Science, 1 (54), s. 117-125.
Szułczyńska, J., Gwiazdowska, D., 2017, Screening Methods for Biosurfactants Identification - an Overview w: Mariusz Tichoniuk (red.), Current trends in Commodity Science. Non-Food Products Quality and Safety, Faculty of Commodity Science, Poznan University of Economics & Business, Poznań, s. 60-70.
Szułczyńska, J., 2017, Wykorzystanie preparatów zawierających nanocząsteczki do usuwania biofilmu bakteryjnego w: Monika Maciąg, Kamil Maciąg (red.), Mikrobiologia medyczna i środowiskowa - wybrane zagadanienia, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, s. 138-147.
Szułczyńska, J., 2017, Właściwości przeciwdrobnoustrojowe wybranych olejków eterycznych w stosunku do S. mutans w: Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny (red.), Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce: Nauki Przyrodnicze: część IV, Młodzi Naukowcy, s. 139-145.
Szułczyńska, J., 2017, Wpływ wybranych olejków eterycznych na biofilm bakteryjny S. mutans w: Katarzyna Mikołajczak (red.), Postępy nauk przyrodniczych, Samorząd Studencki Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii UPP, s. 269-280.
Członkostwo w komisjach i organizacjach
Członek Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów
Członek Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
Członek Rady Doktorantów
Zainteresowania pozanaukowe
podróże, paralotniarstwo, sztuki walki, literatura klasyczna