W jaki sposób można sprawdzić, czy towary płynące z Chin do Polski zostaną dostarczone na czas? Czy statek, który je przewozi na pewno jest bezpieczny? Jak przewidywać czas podróży i trasę takiego statku? Na te i inne pytania związane z oceną niezawodności dostaw realizowanych drogą morską i przewidywaniem punktualności statków będą starali się odpowiedzieć naukowcy z Katedry Informatyki Ekonomicznej w ramach grantu badawczego „Data Science and Azure-based analytics services for predicting risk and reliability of maritime transport”, otrzymanego w programie Microsoft Azure for Research.

W ramach badań przetwarzane i analizowane będą duże zasoby danych satelitarnych i naziemnych pozwalające śledzić w czasie rzeczywistym ruch statków na świecie. – Dane te będą wzbogacane o dodatkowe informacje o statku i jego trasie, które istotnie mogą wpływać na czas podróży i ocenę jego niezawodności – mówi mgr Milena Stróżyna z Katedry Informatyki Ekonomicznej. Całość będzie realizowana w oparciu o platformę Azure firmy Microsoft. Badania zakładają wykorzystanie usług dostępnych w chmurze Azure związanych z przechowywaniem i analizą Big Data, pozwalające na przeprowadzanie analiz predykcyjnych, uczenia maszynowego i modelowania statystycznego.

Projekt realizowany będzie przez najbliższy rok przez doktorantkę mgr Milenę Stróżynę, jej promotora pomocniczego dr. Krzysztofa Węcla oraz studentów odbywających praktyki letnie w Katedrze Informatyki Ekonomicznej. Otrzymane wyniki będą istotnym wkładem do rozprawy doktorskiej przygotowywanej przez doktorantkę pod opieką prof. dr. hab. inż. Witolda Abramowicza, prof. zw. UEP.