Stawiamy domki dla pszczół!  Na budynku CEUE UEP przy ul. Towarowej umieszczone zostały 3 personalizowane ule.

Nowa rezydencja pracowitych owadów to budynek jednorodzinny dla licznej, złożonej z 80 tys. osobników rodziny. Ul w zasadzie można spokojnie nazwać pałacem, bo zamieszka tam również królowa, jako że pasiaste owady są zwolennikami monarchii. Każda monarchini oznakowana jest specjalnym kolorem wraz z numerem. Pszczołom zapewniono dogodne warunki bytowe. Ule wykonane są z drewna oraz warstwy izolacyjnej, co zapobiega gwałtownym zmianom temperatury latem, zaś zimą gwarantuje odpowiednio wysoką temperaturę. Pszczoły w gnieździe utrzymują temp. 36 stopni.
Nasze nowe sąsiadki to łagodne pszczoły rasy Buckfast, które – metodą rzemieślniczą – wytwarzają minimum 12 kg miodu w jednym ulu rocznie. Będzie to miód wielokwiatowy. Podczas wizji lokalnej poprzedzającej budowę uli, stwierdzono w zasięgu lotu pszczół obecność różnorodnych roślin miododajnych.

Projekt wpisuje się w nowe założenia strategiczne Uczelni, w których coraz więcej miejsca poświęca się działaniom i kulturze zarządzania sprzyjającym ochronie środowiska naturalnego i zrównoważonemu zarządzaniu zasobami.