Dofinansowanie dla Studenckiego Koła Naukowego Jakości i Bezpieczeństwa Żywności „Spectrum”
Studenckie Koło Naukowe Jakości i Bezpieczeństwa Żywności „Spectrum” wraz z opiekunkami dr hab. inż. Ingą Klimczak, prof. UEP oraz dr inż. Marią Sielicką-Różyńską otrzymało dofinansowanie w ramach konkursu IV edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” MNiSW na realizację projektu pt. „Opracowanie innowacyjnego wysokobiałkowego wyrobu cukierniczego na bazie białka roślinnego”.
Głównym celem projektu jest zaprojektowanie i rozwój innowacyjnego wysokobiałkowego wyrobu cukierniczego na bazie białek roślinnych, wpisującego się w jeden z Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDG) – cel 12 – odpowiedzialna konsumpcja i produkcja.
W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej i zdrowotnej, białka roślinne nabierają istotnego znaczenia jako element zrównoważonej diety. Są nie tylko bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji w porównaniu do białek zwierzęcych, dzięki czemu pomagają zmniejszać ślad węglowy, ale również ich spożycie może korzystnie wpływać na stan zdrowia społeczeństwa.
Projekt dostarcza alternatywy dla konwencjonalnych wyrobów cukierniczych. Produkt zostanie przygotowany na bazie tylko surowców pochodzenia roślinnego, a dodatkowo zostanie wzbogacony surowcami o działaniu prozdrowotnym. Projekt zakłada podnoszenie świadomości konsumenckiej w kwestii wyborów żywieniowych.
W ramach projektu SKN Spectrum będzie współpracować z firmami: Hortimex Sp.z o.o., GNT Polska Customer Service Sp. z o.o. oraz sponsorem z Klubu Partnera Amica SA, który doposaży laboratorium w sprzęt konieczny do produkcji wyrobu.
Projekt będzie realizowany przez 12 miesięcy z dofinansowaniem ze strony Ministerstwa w wysokość 22 100zł.
Wyniki konkursu na stronie MNiSW: