Strona internetowa lidera projektu: Firma Belin
Opis projektu:
We współczesnym świecie coraz większą rolę odgrywają innowacje produktowe. Rozwój innowacji produktowych dla przedsiębiorców sektora spożywczego jest traktowany jako podstawowe wyzwanie, wynikające z szybko zmieniającej się mody na rynku, skracania cyklu życia większości produktów, silnej konkurencji czy zmiany stylu życia konsumentów. Zmieniający się obraz prawny i normatywny, zmotywował do poszukiwania precyzyjnego narzędzia do ochrony przed fałszowaniem surowców do produkcji herbat. Biorąc pod uwagę specyfikę branży spożywczej, charakteryzującej się dużymi wolumenami dostaw, dużym wolumenem produkcji, rosnącym łańcuchem pośredników, metody analizy jakościowej surowców muszą być szybkie, tanie, precyzyjne i możliwe do zastosowania na różnych etapach wytwarzania. W dotychczasowym modelu współpracy rolnik dostarcza do przedsiębiorcy surowce ziołowe, które stanowią mieszaninę różnego rodzaju cząstek (frakcji) surowców ziołowych o różnych cechach. Posiadając odpowiednie algorytmy, można uzyskać produkt o pożądanych optymalnych końcowych parametrach jakościowych (stała objętość surowca w saszetce, powtarzalny smak i barwa naparu w każdej saszetce, jak najniższy stopień przetworzenia surowca zielarskiego, jednolita frakcja granulometryczna). Celem jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii pozyskania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich oraz opracowanie udoskonalonych herbat ziołowych jednorodnych o unikalnych cechach jakościowych. W ramach prac opracowane zostaną udoskonalone jednorodne herbatki ziołowe (rumianek, mięta, pokrzywa, melisa) wytworzone w innowacyjnej technologii pozyskania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich. Nowe produkty zostaną wytworzone w zaprojektowanych innowacyjnych technologiach i będą charakteryzowały się unikalnymi cechami jakościowymi i funkcjonalnymi o parametrach adekwatnych do standardów farmaceutycznych, zdefiniowanych w wytycznych Farmakopei. Produkt w postaci piramidek będzie zapakowany wyłącznie w ekologiczne opakowanie; przystępny sposób informacji dla konsumenta o produkcie będzie zawarty w kodzie QR. Napary opracowanych produktów będą charakteryzowały się wysokim, zadeklarowanym potencjałem przeciwutleniającym. Opracowana innowacyjna pilotażowa zintegrowana technologia pozyskania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich z wykorzystaniem analizatorów bliskiej podczerwieni NIR umożliwi precyzyjne dozowanie produktu, przy zachowaniu stabilnej jakości wytwarzania produktów; umożliwi także redukcję odpadów z tworzyw sztucznych. Działania podejmowane w ramach operacji dotyczą m.in.: – opracowania algorytmów zależności między parametrami surowców zielarskich a charakterystyką widm NIR, – opracowania innowacyjnego sposobu pozyskania i przygotowania surowców zielarskich o wystandaryzowanych cechach jakościowych i ilościowych, opartego o opracowane algorytmy z wykorzystaniem analizatora NIR, – opracowania nowego algorytmu sterowania procesem z uwzględnieniem korelacji między parametrami udoskonalonych herbat ziołowych, a charakterystyką widm NIR, – opracowania i walidacji technologii na pilotażowej linii konfekcjonowania herbat zielarskich, – opracowania i wdrożenia innowacyjnego modelu współpracy na płaszczyźnie Przedsiębiorca-Rolnik. Rezultaty operacji, uwzględniające nowe rozwiązania organizacyjne, znacznie udoskonaloną technologię, znacznie udoskonalone produkty, znacznie udoskonalone metody marketingu, posiadają cechy, które umożliwiają ich adaptację do innych celów, niebędących przedmiotem operacji. Operacja wzmocni powiązania pomiędzy rolnikami i przedsiębiorstwami a nauką.