Finał jubileuszowej XXV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 11 i 15 marca 2024 roku odbył się centralny etap jubileuszowej XXV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, współorganizowanej przez Katedrę Jakości i Bezpieczeństwa Żywności UEP. 11 marca w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich z siedzibą w Poznaniu miała miejsce część testowa w której wzięło udział 147 uczniów szkół średnich z 49 szkół z całego kraju wyłonionych z ponad 1200 uczestników zgłoszonych w ramach etapu szkolnego. Na jego podstawie do części ustnej finałowego etapu, który odbył się 15 marca na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu zakwalifikowało się 13 uczniów reprezentujących szkoły średnie z Rypina, Bydgoszczy, Kielc, Tomaszowa Mazowieckiego oraz Iwonicza-Zdroju. Ściśli finaliści odpowiadali na pytania z trzech głównych obszarów wiedzy o żywności. Zwycięzców XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności wyłoniono z najlepszej szóstki. Nad przebiegiem olimpiady czuwała komisja w składzie: przewodniczący – dr hab. inż. Wojciech Zmudziński, prof. UEP, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Instytut Nauk o Jakości UEP, zastępca przewodniczącego – dr inż. Zuzanna Szmyt, dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, członkowie – dr hab. inż. Inga Klimczak, prof. UEP oraz dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Instytut Nauk o Jakości UEP, dwoje nauczycieli przedmiotów zawodowych z pozostałych szkół wybrani drogą losowania, sekretarz – mgr inż. Małgorzata Balcerek i zastępca sekretarza – dr Hanna Litkowska, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.
Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkól nr 3 w Rypinie. Należy podkreślić, iż laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami.
Finał olimpiady zaszczycił swoją obecnością Jego Magnificencja Rektor prof. dr hab. Maciej Żukowski, a także panie Izabela Liebert-Jędroszkowiak – wicekurator oświaty w Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Anetta Szurkowska – Dyrektor Wydziału Nadzoru Pedagogicznego w Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Katarzyna Plucińska – zastępczyni Dyrektora Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania oraz Anna Bartecka – kierownik II Oddziału Organizacji Szkół i Placówek Oświatowych Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania.
Olimpiada organizowana jest od ponad 20 lat, po raz czwarty pod patronatem Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w ramach porozumienia o współpracy z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich z siedzibą w Poznaniu. Współpraca ta, co należy podkreslic, jest bardzo szeroka, oprócz organizacji Olimpiady wiedzy o Żywności dotyczy od wielu lat klas patronackich a ostatnim akordem tejże współpracy jest partnerstwo w ramach utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie: piekarstwo. BCU będzie publiczną placówką umożliwiającą uzyskanie i uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub zmianę kwalifikacji zawodowych, a także wspierającą współpracę szkół, placówek i uczelni z pracodawcami.