Finał XXV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności na UEP
11 i 15 marca 2024 roku odbył się centralny etap jubileuszowej XXV edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, współorganizowanej przez Katedrę Jakości i Bezpieczeństwa Żywności UEP.
11 marca w części testowej wzięło udział 147 uczniów szkół średnich z 49 szkół z całego kraju, wyłonionych z ponad 1200 uczestników etapu szkolnego. Na jego podstawie do części ustnej finałowego etapu, który odbył się 15 marca na UEP, zakwalifikowało się 13 uczniów. Ściśli finaliści odpowiadali na pytania z trzech głównych obszarów wiedzy o żywności. Zwycięzcą olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkół nr 3 w Rypinie.
Nad przebiegiem olimpiady ze strony UEP czuwała komisja w składzie: przewodniczący, dr hab. inż. Wojciech Żmudziński, członkowie: prof. UEP, dr hab. inż. Inga Klimczak, prof. UEP i dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik.
Finał olimpiady zaszczycił swoją obecnością rektor UEP, prof. dr hab. Maciej Żukowski, a także Izabela Liebert-Jędroszkowiak, wicekurator oświaty w Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Anetta Szurkowska, dyrektor Wydziału Nadzoru Pedagogicznego w Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Katarzyna Plucińska, zastępca Dyrektora Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania oraz Anna Bartecka, kierownik II Oddziału Organizacji Szkół i Placówek Oświatowych Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania.
Olimpiada organizowana jest od ponad 20 lat, po raz czwarty pod patronatem Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w ramach porozumienia o współpracy z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich z siedzibą w Poznaniu. Współpraca jest bardzo szeroka, obejmuje także klasy patronackie. Niedawno zawarto partnerstwo w celu utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie: piekarstwo. BCU będzie publiczną placówką umożliwiającą uzyskanie i uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych, a także wspierającą współpracę szkół, placówek i uczelni z pracodawcami.
Kształcimy liderów przyszłości