Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości - aktualności

Udział SKN Commodum Cantavit w Konferencji IV Dni Młodych Liderów Jakości

Opis działalności studenckiego koła naukowego Commodum Cantavit

 Studenckie koło naukowe Commodum Cantavit zajmuje się szeroko rozumianą jakością i popularnością wśród konsumentów produktów spożywczych, przemysłowych,  kosmetycznych oraz farmaceutycznych. Szeroki zakres produktów jakimi się zajmujemy wynika z naszej dewizy „Natura prawdę ci powie”. Produkty bio, eco, organic i wiele innych tzw. „naturalnych” są podstawą świadomej i odpowiedzialnej konsumpcji, która jest naszym zadaniem prośrodowiskowa, harmonijna, niskoemisyjna i niskonakładowa. Konstruujemy produkty, które nie emitują do środowiska niczego co w nim naturalnie nie występuje. Produkty te posiadają proste receptury, są również łatwe do przygotowania i nie są czasochłonne.

Oceniamy składniki produktowe m.in. pod względem dostępności, funkcjonalności, niskiego stopnia przetworzenia, łatwości oceny wskaźników fizykochemicznych oraz cech proekologicznych. W badaniach naszych stosujemy nowoczesny sprzęt analityczny oraz szybkie i proste metody analizy danych pomiarowych.

Produkty i surowce z grupy „naturalnych” jakie badamy pod względem właściwości przeciwutleniających i prozdrowotnych oraz cech sensorycznych to m.in:

  • Zioła i produkty zielarskie,
  • Przyprawy,
  • Miody smakowe,
  • Kremy i emulsje kosmetyczne,
  • Napoje m.in. takie jak: kawa i herbata,
  • Naturalne surowce spożywcze tj.: owoce roślin dzikorosnących, grzyby, glony i kwiatostany roślin jadalnych,
  • Woski pszczele i roślinne.

 

Szczególnie cenne są dla nas wspólne spotkania podczas których wymieniamy nasze  poglądy oraz dyskutujemy na tematy naukowe i nie tylko.

Zapraszamy wszystkich chętnych do naszego koła naukowego w którym oprócz rozwoju naukowego i realizacji swoich pomysłów badawczych  zapewniamy miłą i przyjazną atmosferę.

 

W dniach 21-22 maja 2024r. odbyły się IV Dni Młodych Liderów Jakości w ramach których Studentki i Studenci z SKN  Commodum Cantavit prezentowali wyniki swoich badań naukowych związanych z promowaniem innowacyjnych produktów prozdrowotnych. Zaprezentowano prace naukowe pt: Słodkie i zdrowe: czekoladowa ocena sensorycznaoraz Kombucza: w podążaniu za zdrowym trendem”.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.