Udział SKN Commodum Cantavit w Konferencji IV Dni Młodych Liderów Jakości
Opis działalności studenckiego koła naukowego Commodum Cantavit
Studenckie koło naukowe Commodum Cantavit zajmuje się szeroko rozumianą jakością i popularnością wśród konsumentów produktów spożywczych, przemysłowych, kosmetycznych oraz farmaceutycznych. Szeroki zakres produktów jakimi się zajmujemy wynika z naszej dewizy „Natura prawdę ci powie”. Produkty bio, eco, organic i wiele innych tzw. „naturalnych” są podstawą świadomej i odpowiedzialnej konsumpcji, która jest naszym zadaniem prośrodowiskowa, harmonijna, niskoemisyjna i niskonakładowa. Konstruujemy produkty, które nie emitują do środowiska niczego co w nim naturalnie nie występuje. Produkty te posiadają proste receptury, są również łatwe do przygotowania i nie są czasochłonne.
Oceniamy składniki produktowe m.in. pod względem dostępności, funkcjonalności, niskiego stopnia przetworzenia, łatwości oceny wskaźników fizykochemicznych oraz cech proekologicznych. W badaniach naszych stosujemy nowoczesny sprzęt analityczny oraz szybkie i proste metody analizy danych pomiarowych.
Produkty i surowce z grupy „naturalnych” jakie badamy pod względem właściwości przeciwutleniających i prozdrowotnych oraz cech sensorycznych to m.in:
- Zioła i produkty zielarskie,
- Przyprawy,
- Miody smakowe,
- Kremy i emulsje kosmetyczne,
- Napoje m.in. takie jak: kawa i herbata,
- Naturalne surowce spożywcze tj.: owoce roślin dzikorosnących, grzyby, glony i kwiatostany roślin jadalnych,
- Woski pszczele i roślinne.
Szczególnie cenne są dla nas wspólne spotkania podczas których wymieniamy nasze poglądy oraz dyskutujemy na tematy naukowe i nie tylko.
Zapraszamy wszystkich chętnych do naszego koła naukowego w którym oprócz rozwoju naukowego i realizacji swoich pomysłów badawczych zapewniamy miłą i przyjazną atmosferę.
W dniach 21-22 maja 2024r. odbyły się IV Dni Młodych Liderów Jakości w ramach których Studentki i Studenci z SKN Commodum Cantavit prezentowali wyniki swoich badań naukowych związanych z promowaniem innowacyjnych produktów prozdrowotnych. Zaprezentowano prace naukowe pt: „Słodkie i zdrowe: czekoladowa ocena sensoryczna” oraz „Kombucza: w podążaniu za zdrowym trendem”.