Mistrzynią Polski Barista 2015 została doktorantka UEP Agnieszka Rojewska. Mistrzostwa odbyły się podczas targów Sweet w Katowicach (28.02.–01.03.2015 r.). 

Podczas zawodów zadaniem uczestników było zaprezentowanie espresso, cappuccino oraz dowolnego drinka na bazie espresso. Barista miał 15 minut na swój pokaz (każda ponadczasowa sekunda to jeden ujemny punkt; nie można jednak przekroczyć 16 minut występu). Oceniano umiejętności techniczne, gościnność i prezentację, profesjonalizm, smak, aromat oraz wygląd napojów.

Nasza doktorantka na Mistrzostwach Polski Barista 2015 pokonała 13 rywali. Swój pokaz oparła na podobieństwach w historii i kulturze kawy w Polsce oraz Rwandzie. Właśnie kawę z Rwandy, wypaloną przez warszawską palarnie Kofi Brand, wybrała na zawody. Mistrzyni prezentacje swoich umiejętności rozpoczęła od autorskiego drinka, przygotowanego z truskawek, czereśni, świeżego liczi, trawy cytrynowej i zamrożonej zielonej herbaty organic white pony. Espresso Mistrzyni podała w zamrożonych suchym lodem filiżankach. Dominowały w nim czerwone owoce (truskawki i czereśnie), słodycz świeżego liczi, słodki kwiatowy aromat z nutą marcepanu oraz delikatna zielona herbata. Cappuccino natomiast miało charakterystyczną bakaliową słodycz. Mleko było spienione w niskiej temperaturze dla uzyskania kremowej konsystencji. 

Agnieszka Rojewska kawą zajmuje się 7 lat. W minionym roku zdobyła tytuł Vice Mistrzyni Polski Barista 2014 oraz Mistrzyni Polski Latte Art 2014. Na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu również zajmuje się kawą – jest w trakcie pisania rozprawy doktorskiej temat rynków kawowych na świecie.