3rd SensorFINT Training School in Spectroscopy

W dniach 3-5 lipca br. odbyła się 3rd SensorFINT Training School in Spectroscopy. Szkoła zorganizowana została przez Instytut Nauk o Jakości oraz pracowników Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej w ramach projektu European Network for assuring food integrity using non-destructive spectral sensors (Sensorfint – Cost Action Ca19145) finansowanego przez European Cooperation in Science and Technology (COST). Celem projektu SensorFINT jest opracowanie innowacyjnych rozwiązań do nieinwazyjnej oceny jakości żywności i budowanie inteligentnego systemu kontroli w łańcuchu „od pola do stołu”. Rozwiązania te bazują na najnowszej technologii pomiarowej, analizie danych i Internecie rzeczy.

W szkole wzięło udział 31 naukowców z kilkunastu europejskich ośrodków badawczych (m.in. z Bułgarii, Estonii, Francji, Hiszpanii, Irlandii, Norwegii, Polski, Rumunii, Serbii, Słowenii, Turcji, Wielkiej Brytanii i Włoch). Szkolenie miało na celu pogłębienie wiedzy uczestników w zakresie podstaw metod spektroskopowych, przetwarzania danych wielowymiarowych oraz zastosowań czujników spektralnych do nieniszczącej oceny jakości żywności.

Wykłady i warsztaty prowadzili:

  • Dolores Pérez Marín, University of Córdoba
  • Tom Fearn, University College London
  • Ewa Sikorska, Poznań University of Economics and Business
  • Katarzyna Pawlak-Lemańska, Poznań University of Economics and Business
  • Katarzyna Włodarska, Poznań University of Economics and Business
  • Krzysztof Wójcicki, Poznań University of Economics and Business

3rd SensorFINT Training School in Spectroscopy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.