Badania naukowe - publiczne

Artykuł naukowców UEP opublikowany przez Nutrition

17 maja, 2023

Artykuł dra Pawła Niszczoty  i dr Igi Rybickiej pt. „The credibility of dietary advice formulated by ChatGPT: robo-diets for people with food allergies” został opublikowany w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nutrition (140 pkt. MEiN). Nasi wykładowcy zaprezentowali w nim wyniki badań dotyczących wiarygodności narzędzi sztucznej inteligencji (ChatGPT) w formułowaniu zaleceń żywieniowych dla osób z alergiami pokarmowymi.

Badanie stanowi wkład w interdyscyplinarny nurt analizujący korzystanie z porad i wskazuje na ryzyko związane z wykorzystywaniem podobnych narzędzi w różnych obszarach życia społecznego.

Prace prowadzone były w ramach Laboratorium HAI (Humans & AI Laboratory) na UEP i zostały sfinansowane z grantu Narodowego Centrum Nauki (SONATA BIS; 2021/42/E/HS4/00289).

Z treścią artykułu można zapoznać się na stronie: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900723001053

Wyniki badań cytowane są już przez światowe media, w tym Fox News.

https://www.news-medical.net/news/20230515/Robo-diets-can-ChatGPT-formulate-safe-dietary-advice.aspx?fbclid=IwAR2NOfHMs4lCHYPGPGNJLfDUY8Ciomv4PwheB0KJnNcXDanz4K8pFHtw6ns

https://www.foxnews.com/health/chatgpt-meal-planning-food-allergies-study-measured-robo-diet-safety-experts-warnings

 

Jesteśmy ODPOWIEDZIALNI za jakość edukacji i badań naukowych oraz naszego otoczenia.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.