Artykuł naukowców UEP opublikowany przez Nutrition
Artykuł dra Pawła Niszczoty i dr Igi Rybickiej pt. „The credibility of dietary advice formulated by ChatGPT: robo-diets for people with food allergies” został opublikowany w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nutrition (140 pkt. MEiN). Nasi wykładowcy zaprezentowali w nim wyniki badań dotyczących wiarygodności narzędzi sztucznej inteligencji (ChatGPT) w formułowaniu zaleceń żywieniowych dla osób z alergiami pokarmowymi.
Badanie stanowi wkład w interdyscyplinarny nurt analizujący korzystanie z porad i wskazuje na ryzyko związane z wykorzystywaniem podobnych narzędzi w różnych obszarach życia społecznego.
Prace prowadzone były w ramach Laboratorium HAI (Humans & AI Laboratory) na UEP i zostały sfinansowane z grantu Narodowego Centrum Nauki (SONATA BIS; 2021/42/E/HS4/00289).
Z treścią artykułu można zapoznać się na stronie: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900723001053
Wyniki badań cytowane są już przez światowe media, w tym Fox News.
Jesteśmy ODPOWIEDZIALNI za jakość edukacji i badań naukowych oraz naszego otoczenia.