Finał XXIV edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności

W dniach 13 i 17 marca 2023 roku odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich z siedzibą w Poznaniu centralny etap XXIV edycji ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, współorganizowanej przez Katedrę Jakości i Bezpieczeństwa Żywności UEP. Do finałowego etapu zakwalifikowało się 111 uczniów z 41 szkół średnich z całej Polski. Finaliści wyłonieni zostali spośród 1022 uczestników zgłoszonych z 67 szkół średnich w ramach etapu szkolnego. Pierwsza część etapu centralnego polegała na rozwiązaniu testu złożonego z 75 pytań. W drugiej części trzynastu uczniów z Rypina, Jarosławia, Otwocka, Kielc i Suwałk, którzy uzyskali najlepsze wyniki z części testowej, odpowiadało na pytania z trzech głównych obszarów wiedzy o żywności. Zwycięzców XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywności wyłoniono z najlepszej szóstki.
Zwycięzcą Olimpiady został Konrad Majewski z Zespołu Szkól nr 3 w Rypinie.
Należy podkreślić, iż laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się niesamowicie wysokim poziomem wiedzy i umiejętnościami.
Olimpiada organizowana jest od ponad 20 lat, po raz trzeci przy współudziale UEP w ramach porozumienia o współpracy z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich z siedzibą w Poznaniu. W skład komisji oceniającej z ramienia Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu weszli dr hab. inż. Wojciech Zmudziński, prof. UEP (przewodniczący), oraz dr hab. inż. Inga Klimczak, prof. UEP i dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik.