Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
7 czerwca 2024 roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane”. W tym roku koncentrujemy się na gotowości na niespodziewane wyzwania w całym łańcuchu dostaw żywności.
Oto kluczowe kwestie:
- Normy i standardy: Zapewniają, że żywność jest bezpieczna od produkcji po konsumpcję, minimalizując ryzyko skażeń i chorób.
- Innowacje technologiczne: Umożliwiają szybką identyfikację i reakcję na zagrożenia, takie jak skażenie patogenami czy zanieczyszczenia chemiczne.
- Edukacja i świadomość: Kluczowe dla zapobiegania problemom związanym z bezpieczeństwem żywności, zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.
Czy jako konsument jesteś świadomy, jak ważne jest bezpieczeństwo żywności, którą spożywasz każdego dnia?
Więcej informacji: https://openknowledge.fao.org/items/83462bea-3a3b-4a48-bf8b-8b85cb999c30
Źródło grafiki: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius