Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności - aktualności

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

7 czerwca 2024 roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane”. W tym roku koncentrujemy się na gotowości na niespodziewane wyzwania w całym łańcuchu dostaw żywności.

Oto kluczowe kwestie:

  • Normy i standardy: Zapewniają, że żywność jest bezpieczna od produkcji po konsumpcję, minimalizując ryzyko skażeń i chorób.
  • Innowacje technologiczne: Umożliwiają szybką identyfikację i reakcję na zagrożenia, takie jak skażenie patogenami czy zanieczyszczenia chemiczne.
  • Edukacja i świadomość: Kluczowe dla zapobiegania problemom związanym z bezpieczeństwem żywności, zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.

Czy jako konsument jesteś świadomy, jak ważne jest bezpieczeństwo żywności, którą spożywasz każdego dnia?

 

Więcej informacji: https://openknowledge.fao.org/items/83462bea-3a3b-4a48-bf8b-8b85cb999c30

Źródło grafiki: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.