Badania naukowe - publiczne

Sukces kół naukowych z Instytutu Nauk o Jakości: SKN Inventum i SKN Nexus

Studenckie Koła Naukowe przy Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości w Instytucie Nauk o Jakości: SKN Inventum (opiekun dr hab. inż. Daniela Gwiazdowska, prof. UEP oraz SKN Nexus (opiekun dr Sylwia Sady) otrzymały dofinansowanie projektów w ramach konkursu MEIN "Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje".
19 maja, 2023

Dzięki dofinansowaniu MEiN Koła Naukowe będą realizowały następujące projekty:

Innowacyjne produkty fermentowane na bazie odpadów piekarniczych i wytłoków z aronii – od projektu po prototyp – przedmiotem projektu realizowanego przez SKN INVENTUM będzie opracowanie prototypów prozdrowotnych napojów otrzymanych na drodze fermentacji mlekowej z odpadów piekarniczych i produktów ubocznych z przemysłu owocowo-warzywnego. Celem badań jest zaprojektowanie prototypów potencjalnie probiotycznych napojów fermentowanych, bazujących na odpadach piekarniczych w postaci zmielonego chleba pszenno-żytniego z dodatkiem wytłoków z aronii, stanowiących z jednej strony składnik wzbogacający produkt w związki polifenolowe, z drugiej natomiast prebiotyk dla wykorzystywanych w procesie bakterii fermentacji mlekowej. Ponieważ nieodłącznym elementem rozwoju nowych produktów jest badanie zachowań konsumentów, tłem projektowanych produktów będą postawy konsumentów wobec innowacji żywnościowych opartych na wykorzystaniu odpadów spożywczych. Czas realizacji: 12 miesięcy, budżet: 54 720 zł

TEAcycle – innowacyjne herbatki funkcjonalne na bazie produktów ubocznych z owoców – celem projektu SKN NEXUS jest opracowanie innowacyjnej herbatki funkcjonalnej w procesie zrównoważonej metody ograniczania odpadów przetwórstwa owoców przy wykorzystaniu podejścia Design Thinking. Wartością aplikacyjną projektu będzie zaprojektowanie innowacyjnego produktu w procesie zrównoważonej metody ograniczania krajowych odpadów przetwórstwa owoców przy 100% ich wykorzystaniu. Wartością poznawczą będzie natomiast zdobycie nowej wiedzy na temat projektowania produktów żywnościowych przy zrozumieniu i uwzględnieniu potrzeb konsumentów w zgodzie ze zrównoważonym podejściem do wykorzystania krajowych produktów ubocznych przetwórstwa owoców.

Czas realizacji: 12 miesięcy, budżet: 38 560 zł

Wyniki konkursu można znaleźć na stronie https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/informacje-o-programie-studenckie-kola-naukowe-tworza-innowacje

Serdecznie gratulujemy!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.