Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości - aktualności

Uroczyste otwarcie nowego laboratorium - Pracowni projektowania i rozwoju zrównoważonego produktu

W dniu 6 grudnia 2024 roku w Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości odbyło się uroczyste otwarcie nowego laboratorium – Pracowni projektowania i rozwoju zrównoważonego produktu. Aktu otwarcia dokonała Jej Magnificencja Rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu prof. dr hab. Barbara Jankowska. W uroczystości udział wzięli: prorektor ds. nauki dr hab. Marcin Anholcer, prof. UEP, kanclerz dr Wojciech Zalewski, dyrektor Instytutu Nauk o Jakości prof. Ewa Sikorska, kierownicy i pracownicy katedr instytutu, przedstawiciele administracji uczelni oraz podmiotów współpracujących w ramach grantów badawczych. Nie zabrakło także studentów ze Studenckich Kół Naukowych.Na wstępie naszej skromnej uroczystości kierownik katedry dr hab. inż. Krzysztof Melski, prof. UEP złożył serdeczne podziękowania władzom uczelni, Kanclerzowi UEP, pani Kwestor oraz Działowi Inwestycji i Remontów za ogromne wsparcie podczas modernizacji pomieszczenia oraz jego wyposażania. W zagadnienia związane z modernizacją pracowni oraz planowanymi do prowadzenia w niej badaniami w ramach grantów badawczych i prac kół naukowych wprowadziła obecnych dr inż. Sylwia Sady. Bliższe przedstawienie jednego z realizowanych projektów było tematem krótkiego wystąpienia dr hab. Marty Ligaj, prof. UEP.W kolejnym punkcie uroczystości głos zabrała Jej Magnificencja Rektor UEP profesor dr hab. Barbara Jankowska, a następnie dokonała symbolicznego aktu otwarcia pracowni poprzez uroczyste przecięcie wstęgi. Nowo otwarte laboratorium zostanie wykorzystane do przygotowywania i prowadzenia zajęć dydaktycznych, realizacji prac dyplomowych oraz prowadzenia badań naukowych w ramach projektów badawczych. Badania naukowe prowadzone będą przez Pracowników Katedry Przyrodniczych Podstaw Jakości, studentów kół naukowych działających przy KPPJ oraz dyplomantów studiów pierwszego i drugiego stopnia.Modernizacja Pracowni projektowania i rozwoju zrównoważonego produktu przy Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości oraz zakup aparatury, sprzętu badawczego i odczynników zostały sfinansowane ze środków UEP, jak również ze środków pozyskanych z projektów: „Opracowanie innowacyjnych produktów na bazie suszu z ekologicznie uprawianej soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus) o wysokich parametrach jakościowych i funkcjonalnych”, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 „Współpraca” ogłoszony przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (konsorcjum: Mykoherbals Sp. z o.o. (Lider), UEP (JNB, kierownik w UEP: dr hab. Marta Ligaj, prof. UEP), Mariusz Mulka (Rolnik), „Opracowanie innowacyjnej technologii pozyskania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich w produkcji udoskonalonych herbat ziołowych jednorodnych o dodatkowych cechach funkcjonalnych”, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 „Współpraca” ogłoszony przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (konsorcjum: BELiN Poland Sp. z o.o. (Lider), UEP (JNB, kierownik w UEP: dr hab. inż. Bogdan Pachołek, prof. UEP), Zbigniew Olejnicki (Rolnik), „Projektowanie innowacyjnych produktów żywnościowych w procesie zrównoważonej metody ograniczania odpadów przetwórstwa owoców”, Międzyuczelniane Granty Badawcze SGH-UEW-UEK-UEP-UEKat, kierownik w UEP: dr hab. Alfred Błaszczyk, prof. UEP „TEAcycle – innowacyjne herbatki funkcjonalne na bazie produktów ubocznych z owoców”, projekt ogłoszony przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”, kierownik w UEP: dr inż. Sylwia Sady, „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (2018-2023, POWR.03.05.00-00-Z011/17 współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020).dając tym samym nowoczesną przestrzeń do ich realizacji, jak również możliwość aplikowania o kolejne projekty.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.