Wizyta studyjna w norweskiej Nofimie


W dniach 1 – 7 maja 2022 r. wizytę studyjną w Norweskim Instytucie Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą Nofima w Ås odbyli pracownicy Instytutu Nauk o Jakości:
- dr hab. inż. A. Dankowska, prof. UEP,
- dr hab. K. Pawlak-Lemańska, prof. UEP,
- dr hab. inż. U. Samotyja, prof. UEP,
- prof. E. Sikorska,
- dr inż. K. Wójcicki.
Nofima jest jednym z wiodących ośrodków w Europie zajmującym się badaniami podstawowymi i stosowanymi w dziedzinie nauk o żywności. Gospodarzem wizyty był dr Jens Petter Wold, dyrektor centrum innowacji opartych na badaniach – Digital Food Quality (DigiFoods).
Doświadczenia zdobyte w czasie wizyty zostaną wykorzystane w pracy naukowej i dydaktycznej.
Projekt nr EOG/21/K1/D1/W/0035 „Zrównoważona żywność – rozwój wiedzy i kompetencji kadry badawczo-dydaktycznej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu” korzysta z dofinansowania o wartości 11 875 EUR otrzymanego od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii oraz współfinansowania krajowego w ramach MF EOG na lata 2014-2021. Celem projektu jest podniesienie kompetencji i profesjonalny rozwój kadry badawczo-dydaktycznej Instytutu Nauk o Jakości UEP, rozwój jakości kształcenia w UEP, a także nawiązanie współpracy pomiędzy Instytutem Nauk o Jakości UEP a Norweskim Instytutem Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą Nofima.