Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań
Kształtuj z nami świat współczesnego biznesu.
Zdobywaj nowe kwalifikacje na jednej z wiodących uczelni ekonomicznych w Polsce.
Dołącz do nas!
Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań
Celem studiów jest dostarczanie słuchaczom wiedzy, pozwalającej na projektowanie, wdrażanie i utrzymywanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz ich przygotowanie do pełnienia w przedsiębiorstwie roli managera ds. jakości i bezpieczeństwa.
Po ukończeniu studiów słuchacz będzie potrafił:
– zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000, IFS, BRC, GlobalGAP;
– zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem opakowań i materiałów opakowaniowych zgodny z wymaganiami normy BRC Packaging Materials;
– posługiwać się metodami oceny ryzyka;
– przeprowadzić ocenę ryzyka w obszarach wymaganych przez normy;
– zaplanować i przeprowadzić audity w/w systemów;
– pełnić rolę negocjatora (pełnoprawnego partnera) w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących, przedstawicielami organów nadzoru zewnętrznego oraz auditorami drugiej strony;
– praktycznie wykorzystać metody i techniki doskonalenia jakości;
– doskonalić funkcjonujące systemy zarządzania;
– planować, przeprowadzać i doskonalić działania podejmowane na wypadek zaistnienia sytuacji kryzysowych oraz incydentów.
Studia przeznaczone są do osób, które:
– chciałyby zajmować się systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach branży spożywczej i opakowaniowej,
– kadry kierowniczej i pracowników służb kontroli jakości.
Po zdaniu egzaminu słuchacze uzyskują certyfikat:
– audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem,
– Managera Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem.
Program:
1. Rozwój systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz opakowań.
2. Uwarunkowania prawne w produkcji żywności i opakowań do żywności.
3. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz w produkcji opakowań do żywności.
4. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
5. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
6. Projektowanie i wdrażanie BRC i IFS w produkcji żywności.
7. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji żywności.
8. Projektowanie i wdrażanie systemu BRC w produkcji opakowań.
9. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji opakowań.
10. Projektowanie i wdrażanie systemu FSSC 22000 oraz GLOBALGAP.
11. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.
12. Metody i techniki doskonalenia jakości.
13. Zarządzanie ciągłością działania.
14. Zarządzanie alergenami.
15. Audit systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
16. Znakowanie żywności i obliczanie wartości odżywczych.
Egzaminy:
1. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz w produkcji opakowań do żywności.
2. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
3. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
4. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.
5. Metody i techniki doskonalenia jakości.
Studia kończą się zdaniem pisemnego egzaminu końcowego z wynikiem pozytywnym.
Obecnie trwa rekrutacja na V edycję studiów podyplomowych „Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań”, która zostanie uruchomiona jesienią 2024 roku (od semestru zimowego w roku akademickim 2024/2025). Zajęcia dydaktyczne rozpoczną się w październiku lub listopadzie 2024 roku.
Zajęcia dydaktyczne odbywać się będą w soboty i niedziele raz lub 2 razy w miesiącu w formule mieszanej – część zajęć zostanie przeprowadzona w siedzibie Uczelni, część natomiast za pomocą metod i technik kształcenia na odległość (w formie wideokonferencji z interakcją synchroniczną). Planowana struktura zajęć dla edycji realizowanej w roku akademickim 2024/2025 jest następująca: ok. 30% on-line oraz ok. 70% w siedzibie Uczelni.
Opłata za studia: 5000 zł *
*Dla osób, które w chwili rozpoczęcia studiów podyplomowych są jednocześnie studentami studiów drugiego stopnia w UEP i nie korzystają z przesunięcia terminu złożenia pracy dyplomowej, przewidzianego Regulaminem studiów w UEP, opłata wynosi 4.000 zł.
Zasady wnoszenia opłat za studia podyplomowe:
Opłatę za studia podyplomowe wnosi się przelewem na rachunek bankowy, który jest indywidualnie nadawany słuchaczowi po zakończeniu rekrutacji na studia podyplomowe. Opłatę można wnieść jednorazowo bądź w systemie ratalnym, w następujących terminach i kwotach:
1) w przypadku płatności jednorazowej w wysokości 5000 zł (lub 4000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– opłatę należy wnieść w terminie do dnia 15 października 2024 r.
2) w przypadku płatności w dwóch równych ratach po 2.500 zł (lub 2.000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 15 października 2024 r.
– II rata płatna do dnia 15 lutego 2025 r.
3) w przypadku płatności w czterech równych ratach po 1.250 zł (lub 1.000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 15 października 2024 r.
– II rata płatna do dnia 15 grudnia 2024 r
– III rata płatna do dnia 15 lutego 2025 r.
– IV rata płatna do dnia 15 kwietnia 2025 r.
Uwaga!
Wysokość opłaty za studia podyplomowe kontynuowane po reaktywacji ustala Rektor.
Warunki postępowania rekrutacyjnego:
O przyjęcie na studia podyplomowe mogą ubiegać się osoby posiadające wykształcenie wyższe co najmniej na poziomie studiów pierwszego stopnia (tytuł licencjata lub równorzędny). Przy zgłoszeniach na studia podyplomowe należy w pierwszej kolejności konto w systemie rekrutacyjnym, a następnie zapisać się w tym systemie na wybrany przez siebie kierunek studiów.
Zapisy online na dane studia podyplomowe będą dostępne do dnia 6 października 2024 roku, o ile przed tą datą nie zostanie wyczerpany limit miejsc (z chwilą wyczerpania się limitu miejsc, zapisy na dany kierunek studiów zostaną zamknięte).
Po dokonaniu zgłoszenia w systemie rekrutacyjnym, wniosek o przyjęcie na studia, kwestionariusz osobowy oraz oświadczenie należy wydrukować (do pobrania w zakładce „dokumenty i dalsze kroki”), podpisać niebieskim długopisem i wraz z dyplomem ukończenia studiów wyższych, złożyć osobiście lub listownie w Biurze Studiów Podyplomowych – Centrum Edukacji Menedżerskiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 9 października br. Osobom przyjętym na studia podyplomowe na podstawie kompletnej dokumentacji, zostaną wydane decyzje o przyjęciu na studia, a Biuro Studiów Podyplomowych przygotuje umowę o odpłatności za studia podyplomowe.
Dokumenty aplikacyjne:
– wniosek o przyjęcie na studia podyplomowe,
– kwestionariusz osobowy,
– oświadczenie o zapoznaniu się z Regulaminem Studiów Podyplomowych,
– oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego lub drugiego stopnia (w przypadku osobistego składania dokumentów dyplom lub odpis dyplomu można przedstawić do skopiowania przez pracownika Biura Studiów Podyplomowych UEP; nie można natomiast przesyłać samodzielnie wykonanych kopii, gdyż kopie te wymagają potwierdzenia zgodności z oryginałem przez upoważnionego pracownika Biura),
– kserokopia aktu małżeństwa – jedynie w przypadku osób, które wskutek wstąpienia w związek małżeński posiadają nazwisko odmienne od nazwiska wskazanego w dyplomie ukończenia studiów wyższych.
Dokumenty należy dostarczyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą studiów podyplomowych.
Miejsce składania dokumentów:
Osobiście:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej UEP
bud. D (przy Akademii Muzycznej)
ul. Towarowa 55 , III piętro , p. 3.4
Godziny otwarcia Biura Studiów Podyplomowych możesz sprawdzić tutaj
Listownie:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Al. Niepodległości 10
61-875 Poznań
z dopiskiem Studia podyplomowe „Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań”
Skontaktuj się z nami
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Biuro Studiów Podyplomowych
al. Niepodległości 10
61-875 Poznań