Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań
Kształtuj z nami świat współczesnego biznesu.
Zdobywaj nowe kwalifikacje na jednej z wiodących uczelni ekonomicznych w Polsce.
Dołącz do nas!
Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań
Po ukończeniu studiów słuchacz będzie potrafił:
- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000, IFS, BRC, GlobalGAP;
- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem opakowań i materiałów opakowaniowych zgodny z wymaganiami normy BRC Packaging Materials;
- posługiwać się metodami oceny ryzyka;
- przeprowadzić ocenę ryzyka w obszarach wymaganych przez normy;
- zaplanować i przeprowadzić audity w/w systemów;
- pełnić rolę negocjatora (pełnoprawnego partnera) w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących, przedstawicielami organów nadzoru zewnętrznego oraz auditorami drugiej strony;
- praktycznie wykorzystać metody i techniki doskonalenia jakości;
- doskonalić funkcjonujące systemy zarządzania;
- planować, przeprowadzać i doskonalić działania podejmowane na wypadek zaistnienia sytuacji kryzysowych oraz incydentów.
Studia przeznaczone są do osób, które:
– chciałyby zajmować się systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach branży spożywczej i opakowaniowej,
– kadry kierowniczej i pracowników służb kontroli jakości.
Po zdaniu egzaminu słuchacze uzyskują certyfikat:
– audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem,
– Managera Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem.
Program:
1. Rozwój systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz opakowań.
2. Uwarunkowania prawne w produkcji żywności i opakowań do żywności.
3. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz w produkcji opakowań do żywności.
4. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
5. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
6. Projektowanie i wdrażanie BRC i IFS w produkcji żywności.
7. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji żywności.
8. Projektowanie i wdrażanie systemu BRC w produkcji opakowań.
9. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji opakowań.
10. Projektowanie i wdrażanie systemu FSSC 22000 oraz GLOBALGAP.
11. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.
12. Metody i techniki doskonalenia jakości.
13. Zarządzanie ciągłością działania.
14. Zarządzanie alergenami.
15. Audit systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
16. Znakowanie żywności i obliczanie wartości odżywczych.
Egzaminy:
1. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz w produkcji opakowań do żywności.
2. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
3. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
4. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.
5. Metody i techniki doskonalenia jakości.
Studia kończą się zdaniem pisemnego egzaminu końcowego z wynikiem pozytywnym.
Najbliższa edycja studiów zostanie uruchomiona w listopadzie 2023 roku. Studia będą trwały dwa semestry (do września 2024 roku).
Zajęcia dydaktyczne odbywać się będą w formie dwudniowych zjazdów, organizowanych w Uczelni raz lub dwa razy w miesiącu, w soboty i niedziele.
Opłata za studia: 5000 zł *
*Dla osób, które w chwili rozpoczęcia studiów podyplomowych są jednocześnie studentami studiów drugiego stopnia w UEP i nie korzystają z przesunięcia terminu złożenia pracy dyplomowej, przewidzianego Regulaminem studiów w UEP, opłata wynosi 4.000 zł.
Zasady wnoszenia opłat za studia podyplomowe:
Opłatę za studia podyplomowe wnosi się przelewem na rachunek bankowy, który jest indywidualnie nadawany słuchaczowi po zakończeniu rekrutacji na studia podyplomowe. Opłatę można wnieść jednorazowo bądź w systemie ratalnym, w następujących terminach i kwotach:
1) w przypadku płatności jednorazowej w wysokości 5000 zł (lub 4000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– opłatę należy wnieść w terminie do dnia 20 listopada 2023 r.
2) w przypadku płatności w dwóch równych ratach po 2.500 zł (lub 2000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 20 listopada 2023 r.
– II rata płatna do dnia 15 lutego 2024 r.
3) w przypadku płatności w czterech równych ratach po 1.275 zł (lub 1000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 20 listopada 2023 r.
– II rata płatna do dnia 15 grudnia 2023 r
– III rata płatna do dnia 15 lutego 2024 r.
– IV rata płatna do dnia 15 kwietnia 2024 r.
Uwaga!
Wysokość opłaty za studia podyplomowe kontynuowane po reaktywacji ustala rektor. W przypadku wystąpienia różnic programowych student zobowiązany jest do uzupełnienia odpowiednich zaliczeń i uiszczenia dodatkowej opłaty.
Warunki postępowania rekrutacyjnego:
O przyjęcie na studia podyplomowe mogą ubiegać się osoby posiadające wykształcenie wyższe co najmniej na poziomie studiów pierwszego stopnia (tytuł licencjata lub równorzędny). Przy zgłoszeniach na studia podyplomowe należy w pierwszej kolejności wypełnić formularz zgłoszeniowy online. Następnie należy dostarczyć komplet dokumentów zgłoszeniowych. Można tego dokonać osobiście bądź listownie. O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń, do wyczerpania limitu miejsc. Osoby przyjęte na studia podyplomowe na podstawie kompletnej dokumentacji zostaną poinformowane listownie lub e-mailowo o terminie rozpoczęcia zajęć.
Dokumenty aplikacyjne:
– wniosek o przyjęcie na studia podyplomowe,
– kwestionariusz osobowy,
– zobowiązanie (zakładu pracy bądź osobiste) do wniesienia opłaty za studia,
– oświadczenie o zapoznaniu się z Regulaminem Studiów Podyplomowych,
– oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego lub drugiego stopnia (w przypadku osobistego składania dokumentów w BSP dyplom lub odpis dyplomu można przedstawić do skopiowania przez pracownika Biura Studiów Podyplomowych UEP; nie można natomiast do BSP przesyłać samodzielnie wykonanych kopii, gdyż kopie wymagają potwierdzenia zgodności z oryginałem przez pracownika BSP),
– kserokopia aktu małżeństwa – jedynie w przypadku osób, które wskutek wstąpienia w związek małżeński posiadają nazwisko odmienne od nazwiska wskazanego w dyplomie ukończenia studiów wyższych.
Wniosek, kwestionariusz, zobowiązanie finansowe oraz oświadczenie należy wydrukować z panelu użytkownika i podpisać niebieskim długopisem. Dokumenty należy dostarczyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą studiów podyplomowych.
Miejsce składania dokumentów:
Dokumenty należy złożyć osobiście lub listownie w Biurze Studiów Podyplomowych – Centrum Edukacji Menedżerskiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w terminie podanym podczas rejestracji w systemie.
Listownie:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Al. Niepodległości 10
61-875 Poznań
z dopiskiem Studia Podyplomowe „Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań”
Osobiście:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Budynek CEUE
ul. Towarowa 55, III piętro, p. 3.4 (przy Akademii Muzycznej)
Skontaktuj się z nami
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Biuro Studiów Podyplomowych
al. Niepodległości 10
61-875 Poznań