Monografia „Sustainable food. Production and consumption perspectives” pod red. Katarzyny Pawlak-Lemańskiej, Barbary Borusiak i Ewy Sikorskiej
Barbara Borusiak, Konstantinos Madias i Bartłomiej Pierański znaleźli się w międzynarodowym gronie autorów SUSTAINABILITY. E-BOOK FOR STUDENTS: https://bogucki.home.pl/repozytorium/9788379864881/978-83-7986-488-1.pdf
E – book jest wynikiem grantu UE: the Erasmus+ KA2 Strategic
Partnerships project: ‘Teaching Sustainability in Higher Education in
the Field of Economics and Management’ (SUSTA) No. 2020-1-PL01- KA203-081980 (31/12/2020-30/12/2023).
Głównym celem projektu było stworzenie angażującej koncepcji nauczania zrównoważonego rozwoju dla studentów kierunków związanych z biznesem, która przyczyniłaby się do podniesienia świadomości i zaangażowania w problemy zrównoważonego rozwoju.
Ponieważ zrównoważony rozwój jest problemem globalnym, e-book został stworzony przez międzynarodowy zespół autorów:
– z Chorwacji: Mateja Brozović, Nikolina Dečman, Dario Dunković, Blażenka Knezević, Ana Rep i Nika Šimurina (Uniwersytet w Zagrzebiu),
z Czech: Lubomir Civín, Pavel Kotyza i
Luboš Smutka (Czeski Uniwersytet Przyrodniczy w Pradze),
– z Węgier: Josef Gal, Krisztian Kis i Sandor Nagy
(Uniwersytet w Szeged),
– z Polski: Barbara Borusiak, Aleksandra Gaweł, Konstantinos Madias i Bartłomiej Pierański (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu), Instytut Marketingu, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
– z Hiszpanii: Leontina Lipan, David B. López Lluch i Esther
Sendra Nadal (Uniwersytet Miguela Hernándeza w Elche),
– ze Słowacji: Jana Galova i Anna Mravcová (Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze).