Badania naukowe - dla pracowników UEP

Debata RID: Świadoma konsumpcja - sposób na zrównoważone, szczęśliwe życie?

Zespół projektu „Ekonomia w obliczu Nowej Gospodarki” RID zaprasza do udziału w Debacie pt. „Świadoma konsumpcja – sposób na zrównoważone, szczęśliwe życie?”, która będzie miała miejsce w dniu 24 czerwca 2022 r.; godz. 12.00 na kanale YouTube UEP

Tematy, które chcemy poruszyć w trakcie rozmowy:

Dlaczego zrównoważona konsumpcja jest koniecznością?
Czy to fair przerzucać obowiązek dbania o zrównoważony rozwój na konsumentów?
Na czym może polegać równoważenie konsumpcji – działania rzeczywiste i pozorne?
Dlaczego tak trudno jest nam, konsumentom, ograniczać konsumpcję?
Jakie są główne bariery ograniczania konsumpcji?
Jakie dobre praktyki warto upowszechniać?
Panelistki:

Barbara Borusiak – profesorka Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, bada zjawiska w sferze zrównoważonej konsumpcji (zakupy produktów używanych, ograniczanie spożycia mięsa i użytkowania butelek plastikowych). Koordynatorka projektu Central European Network for Sustainable and Innovative Economy, kierowniczka projektu badawczego „Inteligentne technologie w budowaniu zrównoważonej konsumpcji” realizowanego w UEP w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości prezeska zarządu Fundacji „Magazyn Dobra”, wolontariuszka w sklepie charytatywnym „Magazyn Dobra”.

Kalina Olejniczak – współzałożycielka poznańskiej Po-Dzielni – Centrum Ekonomii Współdzielenia, dziennikarka i aktywistka

Marta Sapała – dziennikarka, reporterka, freelancerka. Współpracuje m.in. z Dwutygodnikiem oraz Znakiem, najczęściej pisze o codzienności, oglądając jej systemowe uwikłanie. Jej ostatnia książka „Na marne” (Czarne), reportaż o tym jak traktuje się żywność, była nominowane do nagrody Grand Press w kategorii Książka Reporterska Roku 2020. Pracuje nad książką o prawie do oddychania czystym i zdrowym powietrzem.

Moderatorka: dr hab. Beata Woźniak-Jęchorek, prof. UEP

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.