Finał XXVI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 20 i 21 marca 2025 roku odbył się centralny etap XXVI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, organizowanej pod patronatem Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w ramach porozumienia o współpracy z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. 20 marca w ZSPS miała miejsce część testowa, w której wzięło udział 51 uczniów z 19 szkół ponadpodstawowych z całego kraju, wyłonionych z prawie 1200 uczestników zgłoszonych w ramach etapu szkolnego. Na podstawie wyników testu do części ustnej która odbyła się 21 marca w Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu zakwalifikowało się siedmiu uczniów ze szkół z Rypina, Radomia, Białegostoku, Wrześni oraz Poznania. W ścisłym finale uczniowie odpowiadali na pytania z trzech obszarów wiedzy o żywności.
Nad prawidłowym przebiegiem olimpiady czuwali: przewodniczący – dr hab. inż. Wojciech Zmudziński, prof. UEP, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności UEP, zastępca przewodniczącego – dr inż. Zuzanna Szmyt, dyrektor ZSPS, członkowie – dr hab. inż. Inga Klimczak, prof. UEP oraz dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik z Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności UEP, dwoje nauczycieli przedmiotów zawodowych wybranych drogą losowania, sekretarz – mgr inż. Małgorzata Balcerek i zastępca sekretarza – dr Hanna Litkowska, ZSPS.
Zwycięzcą Olimpiady została Marta Wrzaskowska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. Należy podkreślić, iż laureaci etapu centralnego Olimpiady wykazali się bardzo wysokim poziomem wiedzy i umiejętności.
Finał olimpiady zaszczyciła swoją obecnością Jej Magnificencja Rektor prof. dr hab. Barbara Jankowska, a także Dyrektor Instytutu Nauk o Jakości prof. dr hab. Ewa Sikorska, Kierownik Oddziału Projektów Edukacyjnych i Relacji Zewnętrznych Wydziału oświaty Urzędu Miasta Poznania Eliza Malarecka oraz dyrektor Wydziału Nauczycieli i Sieci Szkół Jakub Sypniewski i Lidia Kamińska z Kuratorium Oświaty w Poznaniu.
Współpraca pomiędzy UEP a ZSPS trwająca już od wielu lat dotyczy nie tylko organizacji Olimpiady Wiedzy o Żywności, ale także klas patronackich a ostatnim elementem współpracy jest partnerstwo w ramach utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie: piekarstwo. Działające od początku roku BCU jest publiczną placówką umożliwiającą uzyskanie i uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub zmianę kwalifikacji zawodowych. BCU wspieraja współpracę szkół, placówek i uczelni z pracodawcami. Serdecznie Wszystkich zapraszamy do zapoznania się z ofertą bezpłatnych.