Monografia Internet of Things in the Food Industry Challenges and Opportunities for the Internet of Food Things, red. Anna Rogala, Renata Nestorowicz, Ewa Jerzyk
Nakładem wydawnictwa Routledge ukazała się książka pod redakcją Anny Rogali, Renaty Nestorowicz i Ewy Jerzyk pt. „Internet of Things in the Food Industry. Challenges and Opportunities for the Internet of Food Things”
Przemysł spożywczy doświadcza cyfrowej transformacji w całym łańcuchu dostaw. Niniejsza książka oferuje kompleksowy wgląd w stojące przed nim wyzwania i możliwości, w szczególności badając zastosowanie Internetu rzeczy.
Autorzy analizują korzyści i związane z nimi zagrożenia z perspektywy uczestników całego łańcucha dostaw, w tym konsumentów. Książka ta rozpoczyna się od analizy wykorzystania technologii w rolnictwie, produkcji, logistyce i handlu detalicznym, a następnie zagłębia się w wykorzystanie cyfryzacji w edukacji konsumentów w zakresie zrównoważonych praktyk konsumpcyjnych. Wieloaspektowa analiza potencjału Internetu Żywności łączy naukę i praktykę, wzbogacając analizę teoretyczną o studia przypadków.