3rd SensorFINT Training School in Spectroscopy

W dniach 3-5 lipca br. na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu odbyła się międzynarodowa szkoła 3rd SensorFINT Training School in Spectroscopy. Szkoła zorganizowana została przez Instytut Nauk o Jakości w ramach projektu European Network for assuring food integrity using non-destructive spectral sensors (Sensorfint – Cost Action Ca19145) finansowanego przez European Cooperation in Science and Technology (COST). Celem projektu SensorFINT jest opracowanie innowacyjnych rozwiązań do nieinwazyjnej oceny jakości żywności i budowanie inteligentnego systemu kontroli w łańcuchu „od pola do stołu” z wykorzystaniem najnowszych technologii pomiarowych, analizy danych i Internetu rzeczy.
W szkole wzięło udział 31 naukowców z kilkunastu ośrodków badawczych z Bułgarii, Estonii, Francji, Hiszpanii, Irlandii, Norwegii, Polski, Rumunii, Serbii, Słowenii, Turcji, Wielkiej Brytanii i Włoch. Szkolenie miało na celu pogłębienie wiedzy uczestników w zakresie podstaw metod spektroskopowych, przetwarzania wielowymiarowych danych oraz zastosowań czujników spektralnych do nieniszczącej oceny jakości żywności.
Wykłady i warsztaty prowadzili:
• Dolores Pérez Marín, University of Córdoba
• Tom Fearn, University College London
• Ewa Sikorska, Poznań University of Economics and Business
• Katarzyna Pawlak-Lemańska, Poznań University of Economics and Business
• Katarzyna Włodarska, Poznań University of Economics and Business
• Krzysztof Wójcicki, Poznań University of Economics and Business

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.