Noc Naukowców

Jak nie marnować żywności?

Marnowanie żywności to ogromny problem, za który w dużej mierze odpowiedzialne są gospodarstwa domowe i indywidualni konsumenci. Jak zatem możemy ograniczyć straty żywności?

Uczestnicy warsztatów poznają kluczowe zasady, które pomogą im unikać marnowania jedzenia. Dowiedzą się, jak planować zakupy i posiłki, aby kupować tylko to, czego naprawdę potrzebują. Nauczymy się, jak prawidłowo oceniać przydatność do spożycia produktów spożywczych. Dowiemy się, co oznaczają daty na opakowaniach oraz jak rozpoznać, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do spożycia. Poznamy sposoby właściwego przechowywania różnych rodzajów żywności, aby zachować jej świeżość na dłużej.

Ponadto zastanowimy się, jakie działania możemy podejmować, aby sprostać globalnym wyzwaniom związanym z marnowaniem żywności. Porozmawiamy o inicjatywach społecznych, które wspierają niemarnowanie jedzenia, oraz o tym, jak każdy z nas może włączyć się w te działania.


Miejsce: UEP, Budynek A, al. Niepodległości 10, 418 A, 4 piętro
Godzina: 17:00-18:00; 18:30-19:30
Limit miejsc: 12 osób/warsztat
Limit wieku uczestnika: 10-12 lat
Czy trzeba dokonać rezerwacji: tak
Forma zajęć: warsztaty
Prowadzący: Dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik, dr inż. Inga Klimczak, prof. UEP, dr inż. Maria Sielicka-Różyńska – Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.