Pracownicy

mgr inż. Sylwia Sady

Doktorantka w Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości

Wykształcenie

2016 – magister Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

2015 – inżynier Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

 

Doświadczenie zawodowe

2016 – obecnie - doktorantka stacjonarna w Katedrze Przyrodniczych Podstaw Jakości, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

 

Prowadzone zajęcia

Elementy Fizyki i Metrologii (lab.), Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, rok I, studia pierwszego stopnia

 

Obszar badań naukowych

Projektowanie produktów innowacyjnych, wzbogaconych o surowce podnoszące ich wartość żywieniową oraz walory sensoryczne, identyfikacja nowych związków w owocach jagodowych i ich zastosowanie, oznaczanie zdolności antyoksydacyjnej i zawartości związków polifenolowych w żywności.

 

Najważniejsze publikacje

Sady S., Matuszak L., Błaszczyk A. 2019. Optimisation of ultrasonic-assisted extraction of bioactive compounds from chokeberry pomace using response surface methodology, w: Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, nr 18(3), ss. 249-256.

Błaszczyk A., Sady S., Sielicka M. 2018. The stilbene profile in edible berries, w: Phytochemistry Reviews, vol. 17, nr 59, ss. 1-31.

Pachołek B., Buca J., Sady S. 2018. Wpływ wysiłku fizycznego na percepcję pomarańczowego i cytrynowego smaku napojów izotonicznych, w: Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego We Wrocławiu, nr 542, ss. 132-141.

Sielicka M., Sady S., Brzezińska J. 2018. Porównanie poziomu wiedzy i świadomości osób na diecie bezglutenowej i niestosujących diety bezglutenowej, w: Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 99 (4), ss. 351-357.

Pachołek B., Sady S., Kupińska-Adamczyk E., 2018, Management of food allergens in the food industry, Journal of Agribusiness and Rural Development (dawniej Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu. Ekonomia), 1 (47), s. 73-80.

Pachołek B., Wiszniowska-Wąs W., Sady S. 2017. Development of food safety assurance system in meat industry company w: Hanna Śmigielska (red.), Current Trends in Commodity Science: Food Safety and Analysis of Bioactive Substances, s. 121-131.

Sady S., Sielicka M., Grzybek M., Kowalski D., Majewska A., Jankowska A. 2017. The assessment of knowledge and awareness of gluten and related topics among elderly w: O. Uchański (red.), PUZZEL 2017. Postępy nauk technicznych i ścisłych, Oskar Uchański, Wrocław, s. 28-32.

Sielicka M., Sady S., Brzezińska J. 2017. Dieta bezglutenowa-świadomie i bez trudności? Bez glutenu, 9, s. 31-33.

Sady S. 2016. Dieta bezglutenowa - zdrowotny wymóg czy moda? Challenger - magazyn Młodych Ekonomistów, 4, s. 16-20.

 

Członkostwo w komisjach i organizacjach

Udział w pracach Studenckiego Koła Naukowego Towaroznawstwa Żywności SPECTRUM (od 2015)

Udział w pracach Studenckiego Koła Naukowego NEXUS (od 2018)

Członek Rady Doktorantów (2017, 2018)

 

Zainteresowania pozanaukowe

Dobre thrillery (film, serial, książka), kuchnia włoska (gotowanie i degustowanie), kibicowanie polskim sportowcom

 

 



bud. A, pok. 030
dyżur:
email: Sylwia.Sady@ue.poznan.pl
tel. 61 856 90 22, 61 639 28 01