Uniwersytet

Finał XXIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności

12 kwietnia, 2022

Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności UEP współorganizowała odbywający się 28 marca oraz 1 kwietnia 2022 r. centralny etap XXIII edycji ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do finałowego etapu zakwalifikowało się 93 uczniów z 32 szkół średnich z całej Polski. Finaliści wyłonieni zostali spośród 899 uczestników zgłoszonych w ramach etapu szkolnego. Pierwsza część etapu centralnego polegała na rozwiązaniu testu złożonego z 75 pytań. W drugiej części dwunastu uczniów, którzy uzyskali najlepsze wyniki z części testowej, odpowiadało na pytania z trzech głównych obszarów wiedzy o żywności. Zwycięzców XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywności wyłoniono z najlepszej siódemki.

Olimpiada organizowana jest od ponad 20 lat, po raz drugi przy współudziale UEP w ramach porozumienia o współpracy z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich z siedzibą w Poznaniu. Skład komisji oceniającej stanowili: przewodniczący – dr hab. inż. Wojciech Zmudziński, prof. UEP, v-ce przewodnicząca – dyrektorka ZSPS dr inż. Zuzanna Szmyt, dr hab. inż. Inga Klimczak, prof. UEP, dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik, mgr inż. Monika Naruszko i mgr inż. Urszula Machaj. Nad przebiegiem olimpiady czuwała mgr inż. Małgorzata Balcerek oraz dr Hanna Litkowska.

Jesteśmy KOMPETENTNI oraz WIARYGODNI jako partner biznesu, administracji publicznej i organizacji pozarządowych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.