Instytut Nauk o Jakości
O Instytucie
W Instytucie realizowane są badania dotyczące przyrodniczych, środowiskowych, społecznych oraz ekonomicznych aspektów jakości. Badania te obejmują projektowanie, kształtowanie oraz ocenę i ochronę jakości żywności, produktów nieżywnościowych i opakowań we wszystkich fazach cyklu życia, z uwzględnieniem potrzeb konsumentów i wpływu na środowisko. Realizowane prace naukowe mają charakter interdyscyplinarny, obejmują zagadnienia z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości, technologii żywności i żywienia, inżynierii materiałowej, inżynierii chemicznej i chemii. Tematyka badań wpisuje się w aktualne trendy w nauce, dotyczy ważnych problemów gospodarczych i społecznych m.in. związanych z rozwojem zrównoważonej produkcji i konsumpcji, gospodarki o obiegu zamkniętym, Przemysłu 4.0 i Jakości 4.0. Instytut dysponuje nowoczesnymi laboratoriami wyposażonymi w unikatową aparaturę badawczą. Badania realizowane są we współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi krajowymi i zagranicznymi. Wyniki badań publikowane są w prestiżowych międzynarodowych czasopismach naukowych oraz są przedmiotem wielu patentów. Instytut współpracuje z przedsiębiorstwami oferując wsparcie i konsultacje w zakresie prac badawczo-rozwojowych, wykonywanie badań i ekspertyz oraz realizację szkoleń. Pracownicy Instytutu prowadzą zajęcia dydaktyczne na studiach w zakresie nauk o jakości; na kierunkach Jakość i rozwój produktu oraz Zarządzanie i inżynieria produkcji, na których studenci nabywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu nauk społecznych i przyrodniczych oraz kompetencje inżynierskie
-
Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności
Zespół pracowników Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności stanowi interdyscyplinarne grono specjalistów reprezentujące holistyczne podejście do zagadnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. -
Katedra Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań
W Katedrze Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań rozwijane są badania naukowe dotyczące kształtowania i oceny jakości produktów przemysłowych. -
Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości
Funkcjonująca w ramach Instytutu Nauk o Jakości UEP Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości skupia zainteresowania badawcze pracowników oraz realizowany proces dydaktyczny na szeroko pojętych zagadnieniach z zakresu nauk przyrodniczych: chemii, fizyki, biochemii i mikrobiologii oraz dziedzin pokrewnych. Nauki te tworzą fundament przyrodniczej gałęzi Nauk o jakości, stanowiąc istotny element ich interdyscyplinarnego charakteru. -
Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
W Katedrze prowadzone są badania naukowe dotyczące kształtowania i oceny jakości żywności, kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej, obejmujące zagadnienia z zakresu nauk przyrodniczych i społecznych.
Prof. dr hab. Ewa Sikorska
- Dyrektor Instytutu Nauk o Jakości
- Kierownik Katedry Technologii i Analizy Instrumentalnej
- Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej Profesor
Monografie pracowników
Sekretariat Instytutu
Adres do korespondencji:
Instytut Nauk o Jakości
al. Niepodległości 10
61-875 Poznań