Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności
Zespół pracowników Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności stanowi interdyscyplinarne grono specjalistów reprezentujące holistyczne podejście do zagadnienia jakości i bezpieczeństwa żywności.

O katedrze
Obszary badawcze i dydaktyczne znajdujące się w kręgu zainteresowań pracowników katedry obejmują tematykę kształtowania i oceny jakości ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności, jakości sensorycznej, cech funkcjonalnych i prozdrowotnych, problematykę autentyczności i wykrywania zafałszowań, prognozowanie trwałości, znakowanie oraz projektowanie żywności. Zagadnienia związane z odpowiedzialną produkcją i konsumpcją oraz racjonalną gospodarką zasobami wpisują się w obszary zrównoważonych systemów żywnościowych, środowiskowych i społecznych
Pracownicy katedry
Konsultacje w bieżącym semestrze

Dr hab. inż. Wojciech Zmudziński, prof. UEP
Budynek A, pokój nr 09b
Prof. dr hab. Henryk Szymusiak
Budynek B, pokój nr 06

Dr hab. inż. Urszula Samotyja, prof. UEP
Bud. A-skrzydło, pokój nr 130

Dr hab. inż. Inga Klimczak, prof. UEP
Budynek A, pokój nr 09
Dr hab. inż. Anna Dankowska, prof. UEP
Bud. A-skrzydło, pokój nr 130

Dr inż. Iwona Jasińska-Kuligowska
Budynek A, pokój nr 011

Dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik
Budynek A, pokój nr 011

Dr inż. Maria Sielicka-Różyńska
Budynek A, pokój nr 011

Mgr inż. Agnieszka Kulas
Bud. A-skrzydło, pokój nr 313
Budynek A, pokój nr 09a

Mgr inż. Marta Szeliga
Budynek A, pokój nr 011