Instytut Nauk o Jakości

Instytut Nauk o Jakości rozpoczął działalność 1 października 2019 r i jest kontynuatorem tradycji i dorobku Wydziału Towaroznawstwa. W skład Instytutu wchodzą cztery Katedry: Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Katedra Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań, Katedra Przyrodniczych Podstaw Jakości, Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej.

O Instytucie

W Instytucie realizowane są badania dotyczące przyrodniczych, środowiskowych, społecznych oraz ekonomicznych aspektów jakości. Badania te obejmują projektowanie, kształtowanie oraz ocenę i ochronę jakości żywności, produktów nieżywnościowych i opakowań we wszystkich fazach cyklu życia, z uwzględnieniem potrzeb konsumentów i wpływu na środowisko. Realizowane prace naukowe mają charakter interdyscyplinarny, obejmują zagadnienia z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości, technologii żywności i żywienia, inżynierii materiałowej, inżynierii chemicznej i chemii. Tematyka badań wpisuje się w aktualne trendy w nauce, dotyczy ważnych problemów gospodarczych i społecznych m.in. związanych z rozwojem zrównoważonej produkcji i konsumpcji, gospodarki o obiegu zamkniętym, Przemysłu 4.0 i Jakości 4.0. Instytut dysponuje nowoczesnymi laboratoriami wyposażonymi w unikatową aparaturę badawczą. Badania realizowane są we współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi krajowymi i zagranicznymi. Wyniki badań publikowane są w prestiżowych międzynarodowych czasopismach naukowych oraz są przedmiotem wielu patentów. Instytut współpracuje z przedsiębiorstwami oferując wsparcie i konsultacje w zakresie prac badawczo-rozwojowych, wykonywanie badań i ekspertyz oraz realizację szkoleń. Pracownicy Instytutu prowadzą zajęcia dydaktyczne na studiach w zakresie nauk o jakości; na kierunkach Jakość i rozwój produktu oraz Zarządzanie i inżynieria produkcji, na których studenci nabywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu nauk społecznych i przyrodniczych oraz kompetencje inżynierskie

Prof. dr hab. Ewa Sikorska

Prof. dr hab. Ewa Sikorska

  • Dyrektor Instytutu
  • Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej Profesor
Dyrektor Instytutu
Dyrektor Instytutu, Kolegium Elektorów UEP - Członkini.
Budynek A, pokój nr 024
dane kontaktowe

Monografie pracowników

Sustainable food. Production and consumption perspectives

czytaj więcej

Wytłoki aronii jako komponent innowacyjnych osłonek jadalnych

czytaj więcej

Kształtowanie jakości żywności. Wybrane zagadnienia

czytaj więcej

Innowacje opakowaniowe na rynku produktów konsumpcyjnych

czytaj więcej

Konsumenci z perspektywy neuronauki poznawczej. Wybrane zagadnienia

czytaj więcej

Interdyscyplinarne aspekty nauk o jakości w działalności i dorobku naukowym Profesora Zenona Foltynowicza

czytaj więcej

Znaczenie roślinnych metabolitów wtórnych w kształtowaniu jakości sensorycznej i zdrowotnej produktów spożywczych z buraka ćwikłowego The significance of secondary metabolites in shaping the sensory and health quality of food products made from beetroot

czytaj więcej

Jakość dermokosmetyków w ocenie konsumentów i ekspertów

czytaj więcej

Informacja środowiskowa oparta na ocenie cyklu życia w zarządzaniu produktami Environmental information based on Life Cycle Assessment (LCA) in the aspect of product management

czytaj więcej

Spektroskopia optyczna w ocenie jakości żywności Optical spectroscopy in food quality assessment

czytaj więcej

Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności

czytaj więcej

Kształtowanie jakości żywności. Wybrane zagadnienia

czytaj więcej

Sekretariat Instytutu

Adres do korespondencji:

Instytut Nauk o Jakości

al. Niepodległości 10
61-875 Poznań

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.