Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej

W Katedrze prowadzone są badania naukowe dotyczące kształtowania i oceny jakości żywności, kosmetyków i wyrobów chemii gospodarczej, obejmujące zagadnienia z zakresu nauk przyrodniczych i społecznych.

O katedrze

Przedmiotem badań jest rozwój innowacyjnych materiałów i produktów, ocena właściwości fizykochemicznych, funkcjonalnych i wzajemnych odziaływań składników produktów, m.in. związków powierzchniowo-czynnych i przeciwutleniaczy, ocena jakości i bezpieczeństwa produktów, opracowanie innowacyjnych metod kontroli jakości oraz zagadnienia związane z wykorzystaniem nowych technologii. Ważny obszar stanowią badania dotyczące konsumenckich uwarunkowań jakości produktów oraz zrównoważonej konsumpcji, w tym wspomagania decyzji konsumenckich oraz zapewnienia zbilansowanej diety. Katedra dysponuje wysokiej klasy aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do prac badawczych oraz w procesie dydaktycznym. Badania realizowane są w ramach wielu projektów oraz we współpracy z ośrodkami krajowymi i zagranicznymi. Pracownicy katedry stale doskonalą treści i formy przekazywania wiedzy studentom. Katedra jest miejscem realizacji wielu ciekawych prac dyplomowych i działalności kół naukowych. Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej powstała w 2012 roku w wyniku połączenia Katedry Technologii i Ochrony Środowiska oraz Katedry Instrumentalnych Metod Oceny Jakości.

Pracownicy katedry

Kontakt

Adres korespondencyjny:

Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej

Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
al. Niepodległości 10
61-875 Poznań

Kontakt

tel: 61 856 90 40

Adres korespondencyjny:
Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
al. Niepodległości 10
61-875 Poznań

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.